Дніпровські студенти розробили унікальний мобільний додаток (Фото)

Студенти-програмісти з Дніпра розробили мобільний додаток із технологією доповненої реальності для стоматологів. Так, нещодавно в офісі ІТ-компанії ISD відбулася презентація проекту, який протягом навчального року виконували студенти факультету прикладної математики ДНУ імені О. Гончара під керівництвом провідних фахівців компанії. Про це повідомили у прес-службі університету.

Ще у жовтні 2017 року на факультеті прикладної математики відбувся конкурсний відбір студентів для участі в цьому проекті. До участі допускалися всі охочі будь-якого курсу чи спеціальності. В результаті тестування із 160 зареєстрованих учасників були відібрані 16 кращих, які й сформували дві команди. Серед них – студенти спеціальностей «Прикладна математика», «Системний аналіз», «Інженерія програмного забезпечення» Богдан Акулов, Кирило Гулько, Ольга Лісняк, Данило Литвиненко, Євген Фішбейн, Данило Шльонов, Владислав Яковець, Андрій Сіряк, Максим Мозговий, Ілля Томіловіч, Богдан Храпак, Дмитро Болсунов, Ольга Василькович, Роман Шевченко та Олександр Вольфсон.

У рамках виконання самостійного проекту перед студентами постало завдання розробити програмний продукт – мобільний додаток «Практикум стоматолога». Додаток було розроблено з використанням найсучаснішої мобільної технології – доповнена реальність (Augmented Reality).

Симулятор, створений на основі такої технології, дозволяє навчати студентів-стоматологів виконувати процедури свердління для видалення каріозних уражень зуба. В руки користувача дається невеликий циліндр, який на екрані комп’ютера зображується справжнім стоматологічним бором. Направляючи інструмент на модель зуба, потрібно потрапити на пошкодження і висвердлити його. Комп’ютерна та математична моделі, використані в програмі, дозволяють дуже точно оцінити якість роботи. Наприклад, точно визначити, який саме відсоток пошкодження було видалено чи який відсоток здорової тканини був зачеплений при виконанні роботи.

При створенні цієї програми студенти використовували найсучасніші технології розробки програмного забезпечення, технології клієнт-сервер, технології розробки мобільних додатків, технології контролю версій програмного забезпечення.