Дніпрянам покажуть унікальну колекцію петриківських картин

У Дніпропетровському художньому музеї відкривається виставка відомого майстра петриківського розпису, одного із учнів уславленої майстрині Тетяни Пати – Василя Соколенка.

Яскрава неповторна індивідуальність – заслужений майстер народної творчості України Василь Іванович Соколенко (1981), член Національної спілки художників України (1962), ветеран Другої світової війни – він багато зробив для збереження славних традицій  цього мистецтва.

виставка_Василь Соколенко

Народився 17 січня 1922 р. в с. Петриківка Дніпропетровської області, основам петриківського розпису навчався у Петриківській школі декоративного малювання. Творчий шлях розпочав у 1949 р. участю в обласній художній виставці. Активний учасник міжнародних (з 1958 р.), всеукраїнських виставок (з 1951 р.). Від самого початку визначався особливою самобутністю, оригінальністю авторського стилю, життєстверджуючою енергією, вишуканістю композицій.  Довгий час очолював цех підлакового розпису при фабриці художніх виробів «Дружба», був головним художником. Василь Соколенко  –  один із найбільших новаторів у мистецтві розпису – йому належить ідея перенесення розкішних петриківських квіток із паперу та стін на дерев’яну основу.  Завдяки йому повернувся з небуття дерев’яний посуд, який здавна був у вжитку у запорізьких козаків. Їх творіння було доведено ним до разючої віртуозності. Петриківський розпис виконаний на дереві, став довговічнішим і якіснішим. За його ініціативою при фабриці було відкрито музей петриківського розпису. Він зібрав чудову колекцію творів «патріархів» та сучасних майстрів. Сьогодні у нього і вдома музей, де можна побачити справжні шедеври.

виставка_Василь Соколенко

Твори Василя Соколенка зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, Національному художньому музеї України, Дніпропетровському художньому музеї, Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д. Яворницького,  Запорізькому художньому музеї, у приватних колекціях.

«На ювілейній виставці представлено 37 робіт автора із фондового зібрання Дніпропетровського художнього музею: мальовки та листівки 1970-1980 років, які вражають контрасністю та рухливістю рослинних композицій, барвисті панно 1960-х, тематичні твори 1990-2000 років, а  краса дерев’яного посуду, що чудово гармонує з характером ненав’язливого витонченого розпису нагадає про традиції їх уживання. Дослідники констатують: внесок Василя Соколенка у відродження традицій петриківського розпису неоціненний. Творчість майстра – це школа для молоді, яка  поєднує традиції і його особисте бачення світу», – зазначаютьу  прес-службі музею.

Виставка відкривається 17 серпня і експонуватиметься до 3 вересня.