Два мости Дніпра увійшли до 12 шедеврів України

Міст – це найдавніший інженерний винахід людства. Деякі з нас щодня переходять мости, щоб потрапити на роботу, а потім назад додому, навіть не замислюючись над тим, яке різноманіття вони вносять у наше життя. “Маловідома Україна” розповідає про найкрасивіші мости України. Серед них два мости Дніпра – Мерефо-Херсонський міст та Центральний (Новий, Білий) міст.

Міст Патона

Київському мосту Патона вже більш як 60 років. Він став першою післявоєнною спорудою, яка з’єднала два береги Дніпра. Все інше зруйнувала війна. Названий на честь свого творця, він був зроблений унікальним на той час суцільнозварним методом, який прославив інженера Євгена Патона на весь світ. Сьогодні через цей міст проїжджають тисячі автомобілів, а його тротуарна частина стала чудовим місцем для побачень.

Інгульський міст

Цей шедевр інженерної думки у Миколаєві є одним із найбільших розвідних мостів у Європі. Нагадаємо, першість тримає міст у Роттердамі. Будівництво Інгульського мосту зайняло цілих сім років, а його унікальність полягає в незвичайній технології пропуску кораблів, яку часто порівнюють з роботою рейкоукладачів.

Плебанівський віадук

Наступний міст розташувався у селі Плебанівка Тернопільській області. Хоча мостом його називати не зовсім правильно, тому що для подолання різних перешкод, таких як ущелини, долини і яри, будували саме віадуки. Можна з упевненістю сказати, що цього красеня зводили на совість. Плебанівському віадуку вже перевалило за 150, а ним і досі проїжджають поїзди, демонструючи своїм пасажирам незабутні краєвиди.

Міст на Острів любові

Не всі знають, що в Івано-Франківську є невелике Міське озеро із островом у вигляді серця. До цього острівця протягнуто міст, що став одним із найромантичніших місць в Україні.

Арочний міст у Запоріжжі

Запорізький міст є найдовшим арочним мостом в Україні. Його побудували для того, щоб з’єднати правобережну частину міста з легендарним островом Хортиця, що зробило споруду популярною серед туристів. Місце також уподобали екстремали, яких приваблює стрибок з 40-метрової висоти з можливістю торкання води.

Центральний (Новий, Білий) міст

Ще один красень розташувався у Дніпрі. Центральний міст – один із найдовших мостів в Україні. Вечірньої пори він особливо красиво виглядає з набережної. Непоганий привід для того, щоб приїхати і подивитися на нього власними очима.

Південний міст

Південний міст – не лише найвищий міст в Україні, а й справжня окраса Києва. Його будівництво вартувало державі кругленької суми, але в результаті вдалося створити споруду, силует якої нагадує арфу. Подивіться на фотографію і переконайтеся у цьому самі.

Міст через річку Прут

Міст через річку Прут – прекрасний зразок свого часу. Перекинутий над бурхливою річкою, він відкриває приголомшливі краєвиди на навколишню місцевість.

Замковий міст

Цей масивний кам’яний міст з’єднує стародавню фортецю зі Старим містом. Його можна назвати справжнім надбанням не тільки Кам’янця-Подільського, а й усієї України, бо, згідно наявних даних, це найстаріший міст у країні. Крім того, він єдиний в Україні не з’єднує два протилежні береги, а стоїть за течією річки.

Мерефо-Херсонський міст

Мерефо-Херсонський міст побудовано в густонаселеній частині Дніпра. Він нагадує металеве мереживо та є пам’яткою архітектури, до того ж, це єдиний у Європі міст, який має криволінійну траєкторію. Спочатку його планували зробити двоярусним: перша частина – для поїздів, друга – для решти транспорту і пішоходів, але з усього запланованого вдалося здійснити лише половину.

Міст-віадук у Ворохті

Старий карпатський віадук – унікальна споруда. Раніше подібних йому можна було знайти безліч, але після війни вціліли лише одиниці. Екземпляр, що зберігся у Ворохті, побудували ще за часів Австро-Угорської імперії. Тепер цей віадук є не тільки найстарішим, але і найдовшим кам’яним арочним мостом у всій Європі. Зараз міст не використовують за прямим призначенням.

Гаванський міст

Гаванський міст – наймолодший у Києві. Він став чудовим рішенням проблеми завантаженості київських автомагістралей. До того ж, його затишні і просторі арки – зручне місце для розміщення сучасної галереї «Арт-причал». Пізніше тут планують створити «Венеціанський дворик», де під відкритим небом виставлятимуть усілякі художні інсталяції.