Дискримінація у сфері праці на Дніпропетровщині та як з нею борються

В Україні заборонено будь­яку дискримінацію у сфері праці. Згідно з Конституцією, громадяни мають рівні права і свободи, не може бути привілеїв за ознаками раси, кольору шкіри, статі та навіть місця проживання. «Вісті» розбирались, чи є дискримінація у сфері праці в області та що для її подолання робить Державна служба з питань праці.

РІЗНІ ВИДИ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

На Дніпропетровщині інспектори Державної служби з питань праці виявили п’ять випадків дискримінації. Від неї страждають представники обох статей, але здебільшого це все ж таки жінки. Дискримінація буває різних типів: за віком, статтю, віросповіданням, станом здоров’я, місцем проживання, зовнішнім виглядом тощо. Також існує непряма форма дискримінації, коли за однакових умов особи однієї статі відчувають неоднакове до них ставлення. В області найпоширеніші випадки дискримінації – за статтю та віком.

«Наприклад, чоловік хотів улаштуватись продавцем одягу, але йому відмовили, оскільки роботодавець брав на цю посаду лише жінок. В іншому випадку на роботу не хотіли брати жінку, якій виповнилося 55 років, мотивуючи це тим, що роботодавець не приймає працівників, яким понад 45 років», – говорить головна інспекторка Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Вікторія Капінус.

ЯКІ ПОКАРАННЯ

Вона зазначила, що фахівці управління проводять превентивну роботу: розповсюджують листівки, де прописано права кандидата на посаду; у великих торговельних мережах поширюються аудіоролики, де можна почути про права людини під час працевлаштування. Також розглядають звернення.

«Роботодавцям забороняється в оголошенні про вакансії вказувати вік чи стать кандидата. Якщо людина влаштовується на роботу і бачить таке оголошення і їй буде відмовлено за ознакою віку або статі, то вона може звернутись до Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці письмово і ми проведемо перевірку», – зазначає Вікторія ­Капінус. Вона зауважує, що якщо робітник або роботодавець не розуміє, що таке дискримінація, – може звернутись за роз’ясненнями до Державної служби.

«Покарання за дискримінацію – це штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат, тобто 71 тис. грн. Але в умовах воєнного стану ми спочатку виписуємо приписи, і якщо робото­давець їх не виконує, – тоді штрафуємо. Розслідуванням, чи була дискримінація на робочому місці, також займаються фахівці нашого управління», – резюмувала Вікторія Капінус.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!