Феномен емоційного інтелекту

Все частіше коучі, психологи та навіть бізнес-тренери звертають увагу на важливість емоційного інтелекту. Чому це важливо і як сприяти розвитку EQ? Дізнавалася кореспондент «Вістей».

Розвиток емоційного інтелекту надає величезний потенціал для особистісного і професійного розвитку.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Науковий журналіст Деніел Гоулман включає в поняття «емоційний інтелект» 5 компонентів, одним з яких є самосвідомість: здатність повністю розуміти самого себе, своє значення, свою роль в житті, суспільстві.

Визначити свій рівень емоційного інтелекту неможливо. Вимірювання EQ, на відміну від IQ (коефіцієнт інтелекту), абсолютно суб’єктивно. Є тільки фактори, які можуть визначити проблеми з EQ:

  • Ви контролюйте емоції, замість того, щоб з зрозуміти.
  • Ви не визнаєте і не розрізняєте емоції інших.
  • Ви не можете знайти причини виникнення неприємних емоцій.⠀

Емоційний інтелект піддається «прокачці», його можна розвинути та натренувати. Спробуємо зробити це на прикладі двох вправ.

Вправа 1. Наскільки ви розумієте свої почуття.

Дайте відповідь на 3 питання:

  • Яку емоцію я зараз відчуваю?⠀
  • Саме зараз ця емоція корисна для мене?
  • Як часто протягом дня я відчуваю цю емоцію?

Намаайтесь описувати тільки ті емоції, які виникли при прочитанні питань. Виконуйте вправу регулярно, з часом ви навчитеся звертати увагу на свої почуття.

 Вправа 2.

Якщо ви вже навчилися ставити собі правильні питання, щоб коректно відстежити свій стан, – переходьте на новий рівень, аби закріпити зусилля.

Вправа «Щоденник емоцій».

Завдання: вам необхідно протягом дня записувати всі свої емоції і події, які ці емоції викликали. Мета – краще зрозуміти себе. Для візуалізації можна використовувати фломастери для позначення емоцій або смайлики. Поставте собі завдання – збільшити кількість веселих смайликів. І пам’ятайте, що велика частина подій – самі по собі нейтральні. А емоції – це лише наша реакція на них.

Марголенко Дар’я,

фото pixabay.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!