Ідеальний ремонт: як правильно вибрати шпаклівку

Підготувати стіни або стелю для фінішного оздоблення неможливо, не вирівнявши поверхню. Для цього потрібна шпаклівка. Як правильно вибрати цей оздоблювальний матеріал, розповіли представники спеціалізованого інтернет-магазину EUROMETA.UA.

Зробити поверхню ідеально рівною допомагає спеціальний будівельний матеріал – шпаклівка. З її допомогою усувають усі дрібні дефекти стін або стелі: тріщини, виїмки, подряпини тощо. Матеріал універсальний, застосовується для обробки внутрішніх стін та фасадів, бетону, гіпсокартону, дерева та інших поверхонь. Але щоб стіна і шпаклівка ідеально підійшли один одному, потрібно правильно вибрати оздоблювальний матеріал, а це непросто в різноманітності будівельних сумішей.

Що таке шпаклівка

Шпаклівка – це оздоблювальний матеріал, призначений для вирівнювання поверхонь. Найчастіше використовується шпаклівка для стін або стелі, також підходить для підготовки дверей, укосів та інших поверхонь під фарбування. У сухому вигляді це порошок, який на 80-95% складається з плівкоутворювальних компонентів, також містить наповнювачі (тальк, крейда) і пігменти (білила або кольорові барвники).

Як правильно «шпатлівка» чи «шпаклівка»? Обидва варіанти – назви того самого матеріалу, походять від німецького слова Spachtel – «лопатка». Шпатель – інструмент, а шпаклювати – усувати нерівності. У професійному мовленні штукатурів частіше можна почути «шпаклювати».

Якою має бути хороша шпаклівка: 5 властивостей

  • шпаклівку легко приготувати з порошку: розчин швидко замішується, виходить однорідним;
  • оздоблювальний матеріал рівномірно наноситься, не висихає надто швидко;
  • шпаклівка добре прилипає до поверхні, на ній міцно тримаються шпалери та фарба;
  • пошпакльована поверхня після висихання залишається рівною, не тріскається, покриття не дає видимої усадки;
  • матеріал екологічний за складом, безпечний для здоров’я та атмосфери.

Старт та фініш – види шпаклівки

Два основні види шпаклівки – стартова та фінішна. Стартова призначена для першого нанесення: у складі більші фракції, наноситься шаром до 10 мм, заповнює виїмки та усуває нерівності на поверхні.

Дрібнодисперсна фінішна шпаклівка наноситься дуже тонким шаром – до 1 мм. Її завдання – “навести красу”, зробити стіну ідеально гладкою, готовою під наклеювання шпалер або фарбування.

Відмінності шпаклювальних матеріалів за складом

Основа шпаклівки – плівкоутворювальний компонент, за яким також розрізняють оздоблювальні матеріали. Випускають шпаклівки:

  • на основі цементу. Дуже міцні цементні шпаклівки підходять для приміщень із високою вологістю, фасадної обробки. Бюджетні за вартістю;
  • матеріали на гіпсовій основі – дрібнодисперсні, тому використовуються фінішне оздоблення. Гіпс не дає усадки, швидко висихає, безпечний для здоров’я та привабливий за ціною;
  • на основі полімерів: акрилу, полімерцементів, латексу. Універсальні шпаклівки, що підходять для зовнішньої та внутрішньої обробки, в сухих та вологих приміщеннях, застосовуються на різних поверхнях – від бетону до дерева. Практичні та естетичні, але дорожчі за гіпсові та цементні шпаклівки.

Вибираємо шпаклівку за пунктами

У будь-якому будівельному магазині, не говорячи вже про сайти, очі розбігаються від пропонованого розмаїття оздоблювальних матеріалів. Зорієнтуватися допоможуть фахівці. Як правильно вибрати та купити шпаклівку, розповіли консультанти EUROMETA.UA.

Для початку слід визначитися, якого типу роботи будуть виконуватися: внутрішні або зовнішні. Яка вологість у приміщенні: підвищена чи нормальна. Яку поверхню та в якому стані потрібно вирівняти.

Що враховувати при виборі шпаклівки:

  1. Тип матеріалу: стартова чи фінішна.
  2. Форма шпаклівки: суха чи готова суміш (розчин).
  3. Матеріал в основі: цементна, гіпсова, полімерна шпаклівка.
  4. Маса: сухі суміші фасуються в пакети від 1 до 25 кг, готові – у пластикові цебра об’ємом 1-10 л.
  5. Виробник: перевірені бренди Ceresit, Knauf, Stabill.
  6. Вартість шпаклівки.

Підібрати вид шпаклівки та розрахувати потрібну кількість матеріалу, залежно від площі приміщення та виду робіт допоможуть консультанти безпосередньо у магазині або на спеціалізованому сайті.