Ігор Кондратюк: «Україні не вистачає ­обнадійливих шоу»

Кастинги проекту «Україна має талант. Діти» на телеканалі СТБ – у самому розпалі. «Вісті» поспілкувалися з народним шукачем талантів та найприскіпливішим суддею проекту Ігорем Кондратюком. В ексклюзивному інтерв’ю він розповів, чи зміг би сам взяти участь у талант-шоу, яких програм не вистачає українському телебаченню, яка країна найбільше вразила його як туриста, та про те, з якими проханнями до нього найчастіше звертаються у соцмережах.

ТАЛАНТИ ­ВРАЖАЮТЬ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

– На початку місяця стартував новий сезон «Україна має талант. Діти» на СТБ. Вас, як суддю проекту, можна ще чимось здивувати?

– Скільки б ми не споглядали здібних людей, все одно зворушує кожен, хто виходить на сцену. Цікаво, як учасник подає свій жанр, наскільки є обдарований, артистичний та досконалий у тому, що представляє. Ніхто з суддів шоу не оцінює за принципом «бачив уже таке чи ні?». Талантів, яких ми ще не бачили, дуже мало, і вони з’являються досить нечасто. З останнього можу лише пригадати малювання аквареллю по воді. Колись, іще в першому сезоні, ми відкрили для себе і для України пісочну анімацію. Тому зараз не замислюємося над тим, чи було вже щось аналогічне, й цілком щиро радіємо кожній обдарованій українській дитині.

– Який жанр найбільше представлений у шоу?

– Цьогоріч було чимало співаків, останні кілька років їх приходило небагато. Нам було іноді непросто обрати з-поміж дітей-вокалістів найяскравіших. Окрім того, в Україні стає досить популярним танець на пілоні. Колись він з’явився вперше, нас здивував, а тепер це вже ні для кого не новина. До речі, танців у цьому сезоні замало. Але вразило те, що більшість їх виконавців – це діти, які самі вчилися по відео в Інтернеті.

– Можете розповісти про найдивніший талант, який Ви бачили за весь час проекту?

– У цьому сезоні був один дійсно унікальний сценографічний номер – колектив дітей у спеціальному освітленні розказав цілу історію лише одними руками. Мене завжди захоплює наявність таланту, а ще – наскільки ретельно дитина його шліфує. Є молодь, яка дуже багато працює, особливо гімнасти та представники циркових жанрів. Тільки невпинні тренування і робота над собою можуть привести до успіху в цих видах мистецтв.

ЦІННІ ПОРАДИ

– Чи спілкуєтеся Ви з учасниками минулих сезонів з проектів за Вашою участю? Можливо, допома­гаєте комусь порадами?

– Порадами допомагаю всім, хто до мене звертається. Вони нічого не коштують у матеріальному плані, але можуть мати неабияку цінність для того, хто їх прохає. Спілкуюся зі всіма, з багатьма переписуюся в соціальних мережах. Тому, безперечно, так.

– Змогли б Ви стати учасником якогось талант-шоу? Чи дозволили б своїм дітям брати участь в «УМТ», «Х-Фактор» або «Караоке на Майдані»?

– Безумовно. Інше питання, чи дозволив би я собі бути суддею талант-шоу, в якому бере участь моя дитина? Вважаю, що це стане проявом упередженості, а цього не можна допускати. Тому якби хтось із моїх дітей захотів узяти участь у шоу, треба було б на цей час посадити за суддівський стіл когось іншого замість себе.

ПРОХАННЯ ІЗ СОЦМЕРЕЖ

– Чи дивитесь Ви телевізор та що саме?

– Звичайно, дивлюсь. Не можу сказати, що постійно й абсолютно все, але переглядаю передачі, пов’язані зі мною. Також полюбляю новини, футбол, щось музичне або кінофільми. Якщо встигаю, то і програми з Сергієм Притулою, адже він – чудовий ведучий.

– Яких програм, на Вашу думку, зараз не вистачає на українському ТБ?

– На мій погляд, не вистачає оптимістичних обнадійливих шоу. Такі важко створити через невідомість жанру, щось на кшталт вечірніх шоу, які особливо популярні в Америці. А може, їх немає, тому що немає на них попиту.

– Ви – відома людина. З якими незвичними проханнями чи запитаннями до Вас звертаються на вулиці?

– Останнім часом звертаються не на вулиці, а в соціальних мережах – з двох приводів. Перший, і це близько 80% звернень, – прохання допомогти щодо творчості. Якщо людина талановита, я можу посприяти. Друге – це прохання допомогти із лікуванням. Є ще соціальні проекти, на які мене запрошують. Але я прискіпливо ставлюся до того, хто що робить і як, аби не натрапити на аферистів. На вулицях же, в основному, вітаються, і нічого не прохають.

ЕКЗОТИЧНІ КРАЇНИ

– Який відпочинок полюбляєте?

– Якщо відпочиваю, то подорожую, або, навпаки, залишаюся вдома. Іноді відвідую футбольні матчі. З останніх поїздок: були на дні народження сина у Польщі та каталися на лижах у Франції.

– Ви якось казали, що багато подорожували. Яка країна справила найбільше враження і чому?

– Грандіозністю і масштабністю вражає США. Але всі інші країни мені теж здаються цікавими, тому що я там бував як турист, а не як людина, котра там живе, сплачує податки. Звичайно, дивовижно в Австралії, Сінгапурі, Гонконзі, Японії. Мабуть, ці держави можна назвати найекзотичнішими з тих, де я побував.

– Чи займаєтесь Ви спортом?

– Дивлюсь футбол (сміється). Ні, не займаюся.

– Чи вмієте готувати та що виходить найкраще?

– Я – не фанат приготування їжі, тому ви мене не побачите в жодному кулінарному шоу. Але можу приготувати чай.

РЕПЕРСЬКИЙ ­АЛЬБОМ

– Розкажіть про Ваше хобі?

– Останнім часом основне моє хобі – сидіти в Інтернеті, і це дуже погане захоплення. Я міг би назвати своїм хобі подорожі, але у зв’язку зі складною ситуацією в країні можу сказати, що поїздки зараз не в активній фазі.

– Яку музику слухає Ігор Кодратюк?

– Мені подобаються пісні в жанрі поп-року. Найчастіше слухаю музику в авто – пісні Скрябіна, Мірзояна, The Beatles, Adele, Океан Ельзи. Попри це, одним з останніх прослухав репер­ський альбом «RIZUPS» – одного з учасників «Х-Фактору» та «Україна має талант».

– Що порадите почитати українцям?

– Нову українську прозу. Сам люблю переглядати в Інтернеті новини про наукові досягнення і відкриття. Назвати одну книгу, яка варта уваги, не можу і ніколи не міг, тому що всі книжки, які я прочитав у різний час, були особливими і корисними. Ще читаю детективи, які мені пропонує дружина. Нещодавно дійшов до середини біографії Стіва Джобса, чомусь далі не зміг. Це цікава література про те, як людина з нічого стає кумиром сучасності, принаймні наших часів.

АНАСТАСІЯ НЕФРЕТОВА, ФОТО ПРЕС-СЛУЖБИ ТЕЛЕКАНАЛУ СТБ

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!