Ірина Роменська: “У планах – зробити торт, який рухається”
Тварини, предмети та відомі персонажі – кондитерка та декораторка з Дніпра Ірина Роменська може втілити у життя будь-який задум під час створення десертів. В ексклюзивному інтерв’ю “Вістям” майстриня поділилася першими кроками, порадами та особливостями кондитерської справи.
Свої сили Ірина Роменська спробувала на міжнародному фестивалі кондитерського мистецтва Puglia CAKE Festival 2024, і отримала найвищі нагороди. Її роботи вразили журі та учасників конкурсу оригінальністю та майстерністю. Крім реалістичних деталей та унікального оформлення, вражає техніка виконання, адже усі їстівні деталі зліплені вручну.
СОЛОДКЕ ЖАБЕНЯ
– Пані Ірино, як почалася ваша історія у кондитерській справі? Що надихнуло займатися “ солодкою” діяльністю?
– Я зацікавилася цією справою після народження дитини. Адже розуміла, що поки не працюю та сиджу з малечею, потрібні гроші, тому і шукала роботу. Побачила оголошення, що потрібен художник у кондитерську майстерню. І вирішила спробувати. Це була любов із першого дня.
– Кондитерська справа залишилася вашим хобі чи стала основною діяльністю? На яких десертах ви спеціалізуєтесь?
– Думаю, що можу назвати себе професіоналом, хоч і не маю відповідної освіти. І від самого початку – то була моя основна діяльність. Я спеціалізуюся передусім на декоруванні кондитерських виробів. Здебільшого прикрашаю торти, але оформлюю і мафіни, і печиво, і всі солодощі, які тільки можна оздоблювати (усміхається).
– Яким був ваш перший успішний десерт? Що вразило і запам’яталося найбільше?
– Цікаво те, що мені чомусь запам’ятався торт із великою жабою зверху – один із перших моїх виробів. Це було ще на початку моєї кондитерської історії. Жаба дуже сподобалася і колегам, і керівнику. Тож для мене це стало маленьким визнанням.
– Скільки тортів ви виготовили за цей час? Яка із цих робіт є вашою улюбленою і чому?
– Рахунок іде на тисячі. Вже дуже багато робіт створено. Певного улюбленого виробу серед усіх, звісно, немає, адже складно виокремити якийсь один. Є багато тортів, які мені подобаються. Є ті, що мають цікаву історію створення. Також солодощі, за які отримала досить щирі і зворушливі відгуки. Усе це приємні спогади.
ТВОРЧА НАСОЛОДА
– Які головні виклики виникали у роботі кондитера на початку? Як ви їх подолали?
– Будь-яка нова справа – це виклик. Для мене на початку було дуже складно вирівнювати торти. Це етап підготовки до оформлення. І тоді я навіть казала колегам, що “в пеклі то буде моїм покаранням”. Зараз смішно згадувати про це.
– Які техніки чи інгредієнти використовуєте, щоб зробити ваші десерти такими унікальними?
– Здебільшого серед інгредієнтів я використовую цукрову пасту, шоколад, ізомальт, вафельний та рисовий папір, ганаші та інші солодкі добавки. Щодо технік, тут складний, але цікавий процес: від ліплення фігур вручну до незвичного покриття тортів – велюру. Попит вимагає бути в курсі всіх новин і тенденцій. До того ж мені цікаво експериментувати.
– Кожен ваш виріб неповторний, описує певний сюжет. Звідки черпаєте ідеї? Що вас надихає?
– Найчастіше тематику торту визначає замовник чи керівництво. Багато що залежить від їхнього бажання. Навіть на конкурсах є певні теми для створення робіт. Звісно, існує певна свобода у тому, яке саме рішення знайдеш для втілення замовлення. І надихнути може будь-який предмет, картина чи фото.
– Яким видам тортів ви віддаєте перевагу? Які начинки до вподоби?
– Я вже досить багато спробувала різних десертів. Люблю як класичні, на кшталт “Наполеону”, так і “корисні” вироби із чіа, і незвичні поєднання смаків, наприклад – гарбуз, лохина і сир Дорблю.
– Яких розмірів сягають ваші наймасштабніші кондитерські вироби? Яка їхня вага?
– Найвищий торт, який я зробила, сягав близько 3 метрів. Стосовно ваги трохи складніше визначити, адже декор і конструкція можуть важити навіть більше, ніж безпосередньо торт. Я гадаю, що найважчий мав вагу понад 100 кілограмів.
ВИЗНАННЯ ЖУРІ
– Ви брали участь у міжнародному конкурсі кондитерів, де завоювали нагороди. Розкажіть, будь ласка, про цей захід. Які роботи ви представили? Які нагороди за них отримали?
– На фестивалі Puglia CAKE Festival 2024 я вперше брала участь саме наживо, до цього інші конкурси були онлайн. Дуже хвилювалась, але змагалась аж у трьох категоріях. В одній із них здобула 1-ше місце. Конкурс відбувся в Італії, в місті Трані. Я представила свої роботи у трьох категоріях. Перша – це “Ручне ліплення з їстівних матеріалів”. Тема була – “Видатні комедіанти”, для виконання якої я обрала Джима Керрі. Спочатку хотіла робити Сашу Барона Коена, це британський комедійний актор. Проте мені порекомендували взяти когось іншого, відомого абсолютно всім. І виявилося, що ще троє майстрів, окрім мене, також вибрали Керрі. За цю роботу я отримала перше місце. Її висота сягала 80 сантиметрів. Друга робота – “Ручний розпис їстівними матеріалами”, тема – “Класичні фільми”. Я обрала “Форрест Гамп”, тому що дійсно дуже подобається цей фільм. За нього я отримала друге місце. І третя категорія – “Вручну зліплена мініатюра із їстівних матеріалів”. Тема вільна. Спочатку хотіла зобразити художника і модель. Потім вирішила, що кумедніше буде створити, як літня жінка малює красунчика. За неї я також отримала друге місце.
– Чи брали ви участь у подібних конкурсах раніше? Де вони відбувалися?
– Так, раніше брала участь у конкурсі Cake International, який зазвичай відбувається в Бірмінгемі, що у Великій Британії. Однак під час коронавірусу ці конкурси проводились онлайн. Отримала золоту і срібну нагороди.
– Який формат конкурсів вам більше подобається: онлайн чи офлайн? Чи отримуєте під час таких заходів нові знайомства, обмін досвідом, творчістю?
– Я віддаю перевагу проведенню конкурсів у офлайн- форматі, тому що це чудова атмосфера, подорожі, пригоди, спілкування з однодумцями тощо. Звичайно, це і нові знайомства, і приємні хвилювання під час нагородження. Також роботи виглядають і сприймаються інакше, коли дивишся на них наживо. Планую брати участь у наступних подібних заходах, і вже маю плани на 2025 рік.
ДЕСЕРТИ ЯК МИСТЕЦТВО
– Від чого як кондитер отримуєте найбільше задоволення?
– Особливо мені подобається момент, коли безпосередньо ти сам задоволений результатом, і, звісно, коли отримуєш приємні відгуки від щасливих клієнтів.
– Що порадите людям, які тільки починають свій шлях у кондитерській справі? До чого їм слід бути готовими?
– Я вважаю, слід налаштуватися на те, що в твоєму графіку стане все менше вільного часу . Наприклад, ти більше не зможеш святкувати Новий рік, Великдень та інші свята із сім’єю, бо на такі дати у кондитера багато замовлень.
– Чи є ідеї нових робіт, які ви хотіли б створити?
– Так, хочу спробувати зробити торт у формі однієї відомої архітектурної споруди. А якої саме – це поки що таємниця. Також маю бажання приготувати вироби із конструкціями, які рухаються.
– Яким ви бачите майбутнє кондитерської справи? Які нові ідеї чи технології можуть змінити цей світ? Чи досить розвинена кондитерська справа нині в Україні ?
– На мою думку, в Україні кондитерська справа розвинена добре. Є дуже багато талановитих і відповідальних майстрів, які слідкують за світовими тенденціями. На розвиток кондитерської справи впливають і новітні види сировини, що постійно створюються, і всі прогресивні події, які відбуваються навколо нас. Витвори стають більш вражаючими і масштабними, і десерти вже вийшли на рівень мистецтва.
Маргарита Сопільняк,
фото з архіву Ірини Роменської











