Ірина Роменська: “У планах – зробити торт, який рухається”

Тварини, предмети та відомі персонажі – кондитерка та декораторка з Дніпра Ірина Роменська може втілити у життя будь-який задум під час створення десертів. В ексклюзивному інтерв’ю “Вістям” майстриня поділилася першими кроками, порадами та особливостями кондитерської справи.

Свої сили Ірина Роменська спробувала на міжнародному фестивалі кондитерського мистецтва Puglia CAKE Festival 2024, і отримала найвищі нагороди. Її роботи вразили журі та учасників конкурсу оригінальністю та майстерністю. Крім реалістичних деталей та унікального оформлення, вражає техніка виконання, адже усі їстівні деталі зліплені вручну.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

СОЛОДКЕ ЖАБЕНЯ

– Пані Ірино, як почалася ваша історія у кондитерській справі? Що надихнуло  займатися “ солодкою” діяльністю?

–  Я зацікавилася цією справою після народження дитини. Адже розуміла, що поки не працюю та сиджу з малечею, потрібні  гроші, тому і шукала роботу. Побачила оголошення, що потрібен художник у кондитерську майстерню. І вирішила спробувати. Це була любов із першого дня.


– Кондитерська справа залишилася вашим хобі чи стала основною діяльністю? На яких десертах ви спеціалізуєтесь?

– Думаю, що можу назвати себе професіоналом, хоч і не маю відповідної освіти. І від самого початку –  то була моя основна діяльність. Я спеціалізуюся передусім  на декоруванні кондитерських виробів. Здебільшого прикрашаю торти, але оформлюю і мафіни, і печиво, і всі солодощі, які тільки можна оздоблювати (усміхається).

– Яким був ваш перший успішний десерт? Що  вразило і запам’яталося найбільше?

– Цікаво те, що мені чомусь запам’ятався  торт із великою жабою зверху –  один із перших моїх виробів. Це було ще на початку моєї кондитерської історії.  Жаба дуже сподобалася і колегам, і керівнику. Тож для мене це стало маленьким визнанням.

– Скільки тортів ви виготовили за цей час? Яка із цих робіт є вашою улюбленою і чому?

– Рахунок іде на тисячі. Вже дуже багато робіт створено. Певного улюбленого виробу серед усіх, звісно, немає, адже складно виокремити якийсь один. Є багато тортів, які мені подобаються. Є ті, що мають цікаву історію створення. Також солодощі, за які отримала досить щирі і зворушливі відгуки. Усе це приємні спогади.

ТВОРЧА НАСОЛОДА

– Які головні виклики виникали у роботі кондитера на початку? Як ви їх подолали?

– Будь-яка нова справа – це виклик. Для мене на початку було дуже складно вирівнювати торти. Це етап підготовки до оформлення. І тоді я навіть казала колегам, що “в пеклі то буде моїм покаранням”. Зараз смішно згадувати про це.

– Які техніки чи інгредієнти  використовуєте, щоб зробити ваші десерти такими унікальними?

– Здебільшого серед інгредієнтів я використовую цукрову пасту, шоколад, ізомальт, вафельний та рисовий папір, ганаші та інші солодкі добавки. Щодо технік, тут складний, але цікавий процес: від ліплення фігур вручну до незвичного покриття тортів – велюру. Попит вимагає бути в курсі всіх новин і тенденцій. До того ж  мені цікаво експериментувати.

– Кожен ваш виріб неповторний, описує певний сюжет. Звідки черпаєте ідеї? Що вас надихає?

– Найчастіше тематику торту визначає замовник чи керівництво. Багато що залежить від їхнього бажання. Навіть на конкурсах є певні теми для створення робіт. Звісно, існує певна свобода у тому, яке саме рішення знайдеш для втілення замовлення. І надихнути може будь-який предмет, картина чи фото.

– Яким видам тортів ви віддаєте перевагу? Які начинки до вподоби?

– Я вже досить багато спробувала різних десертів. Люблю як класичні, на кшталт “Наполеону”, так і “корисні” вироби із чіа, і незвичні поєднання смаків, наприклад – гарбуз, лохина і сир  Дорблю.

– Яких розмірів сягають ваші наймасштабніші кондитерські вироби? Яка їхня вага?

– Найвищий торт, який я зробила, сягав близько 3 метрів. Стосовно ваги трохи складніше визначити, адже декор і конструкція можуть важити навіть більше, ніж безпосередньо торт. Я гадаю, що найважчий мав вагу понад 100 кілограмів.

ВИЗНАННЯ ЖУРІ

– Ви брали участь у міжнародному конкурсі кондитерів, де завоювали нагороди. Розкажіть, будь ласка, про цей захід. Які роботи ви представили? Які нагороди за них отримали?

– На фестивалі Puglia CAKE Festival 2024 я вперше брала участь саме наживо, до цього інші конкурси були онлайн. Дуже хвилювалась, але змагалась аж у трьох категоріях. В одній із них здобула  1-ше місце. Конкурс відбувся в Італії, в місті Трані. Я представила свої роботи у трьох категоріях. Перша – це “Ручне ліплення з їстівних матеріалів”. Тема була – “Видатні комедіанти”, для виконання якої я обрала Джима Керрі. Спочатку хотіла робити Сашу Барона Коена, це британський комедійний актор. Проте мені порекомендували взяти когось іншого, відомого абсолютно всім. І виявилося, що ще троє майстрів, окрім мене, також вибрали Керрі. За цю роботу я отримала перше місце. Її висота сягала 80 сантиметрів. Друга робота –   “Ручний розпис їстівними матеріалами”, тема – “Класичні фільми”. Я обрала “Форрест Гамп”, тому що дійсно дуже подобається цей фільм. За нього я отримала друге місце. І третя категорія – “Вручну зліплена мініатюра із їстівних матеріалів”. Тема вільна. Спочатку хотіла зобразити художника і модель. Потім вирішила, що кумедніше буде створити, як літня жінка малює красунчика. За неї я також отримала друге місце.

– Чи брали ви участь у подібних конкурсах раніше? Де вони відбувалися?
– Так, раніше брала участь у конкурсі Cake International, який зазвичай відбувається в Бірмінгемі, що у Великій Британії. Однак  під час коронавірусу ці конкурси проводились онлайн. Отримала золоту і срібну нагороди.

– Який формат конкурсів вам більше подобається: онлайн чи офлайн? Чи отримуєте під час таких заходів нові знайомства, обмін досвідом, творчістю?

– Я віддаю перевагу проведенню конкурсів у офлайн- форматі, тому що це  чудова атмосфера, подорожі, пригоди, спілкування з однодумцями тощо. Звичайно, це і нові знайомства, і приємні хвилювання під час нагородження. Також роботи виглядають і сприймаються інакше, коли дивишся на них наживо. Планую брати участь у наступних подібних заходах, і вже маю плани на 2025 рік.

ДЕСЕРТИ ЯК МИСТЕЦТВО

– Від чого як кондитер отримуєте найбільше задоволення?

– Особливо мені подобається момент, коли безпосередньо ти сам задоволений результатом, і, звісно, коли отримуєш приємні відгуки від щасливих клієнтів.

– Що  порадите  людям, які тільки починають свій шлях у кондитерській справі? До чого їм слід бути готовими?

– Я вважаю, слід налаштуватися на те, що в твоєму графіку стане все менше вільного часу . Наприклад, ти  більше  не зможеш святкувати Новий рік, Великдень та інші свята із сім’єю, бо на такі дати у кондитера багато замовлень.

– Чи є ідеї нових  робіт, які ви хотіли б створити?

– Так, хочу спробувати зробити торт у формі однієї відомої архітектурної споруди. А якої саме – це поки що таємниця. Також  маю бажання  приготувати  вироби  із конструкціями, які рухаються.

– Яким ви бачите майбутнє кондитерської справи? Які нові ідеї чи технології можуть змінити цей світ? Чи досить розвинена кондитерська справа нині в Україні ?

– На мою думку, в Україні кондитерська справа розвинена добре. Є дуже багато талановитих і відповідальних майстрів, які слідкують за світовими тенденціями. На розвиток кондитерської справи впливають і новітні види сировини, що постійно створюються, і всі прогресивні події, які відбуваються навколо нас. Витвори стають  більш вражаючими і масштабними, і десерти вже вийшли на рівень мистецтва.

Маргарита Сопільняк,

фото з архіву Ірини Роменської

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *