Кабмін вніс зміни до правил проведення публічних закупівель

Уряд ухвалив важливі зміни до правил проведення публічних закупівель. Нові регуляції спрямовані на підвищення безпеки учасників торгів, зменшення можливостей для зловживань з боку замовників, а також розширення переліку підстав для закупівель без відкритих торгів.

Зокрема, уряд розширив перелік підстав для проведення закупівель без використання електронної системи. Тепер закупівлі для Збройних Сил України, військових формувань, вищих військових навчальних закладів, правоохоронних органів, Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також для “Укрзалізниці”, спрямовані на ремонти та відновлення техніки, можуть здійснюватися без відкритих торгів або використання електронного каталогу.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

З метою забезпечення безпеки замовників, постачальників та виконавців, уряд дозволив замовникам не вказувати точний населений пункт розташування підприємства, обмежуючись зазначенням лише району чи області. Це ускладнить можливість ворожого пошуку місцезнаходження об’єктів.

«Внесені зміни мають захистити від ворога інформацію про місцезнаходження підприємств-виконавців та постачальників. Також закупівлі для нагальних оборонних потреб за рахунок місцевих та інших публічних бюджетів будуть проводитись без застосування відкритих торгів або електронного каталогу, а такі договори оприлюднюватимуться в електронній системі закупівель через 90 днів після припинення або скасування воєнного стану», – зазначила заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

Уряд також зобов’язав замовників формувати перелік документів, які подаються учасником процедури закупівлі, у вигляді двох окремих додатків до тендерної документації. Раніше ці вимоги могли бути розкидані по всій документації, що ускладнювало їх пошук учасниками торгів. Нововведення сприятимуть добросовісній конкуренції серед учасників та підвищать ефективність проведення закупівель.

Крім того, замовникам дозволено закуповувати товари у країн-партнерів, з якими Україна уклала угоди про вільні державні закупівлі, без нижньої межі вартості закупівель.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!