Кабмін затвердив Стратегію реформування шкільного харчування до 2027 року

Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Реформа шкільного харчування почалася в Україні у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської, повідомляє Урядовий портал.

Попри пандемію та повномасштабну війну за три роки на рівні країни вдалося створити дієвий механізм, який дозволяє кожному закладу освіти в Україні якісно змінити підходи до харчування учнів. Зокрема, розроблені технологічні карти страв для шкільного меню та харчування у дитячих садочках, відкриваються кулінарні хаби, де кухарі-тренери проходитимуть навчання та вчитимуть колег у регіонах. Крім того, в рамках співпраці з міжнародними партнерами триває відбудова та модернізація шкільних кухонь та харчоблоків.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.

Стратегія реформування шкільного харчування містить 4 ключові напрями на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів:

  • організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;
  • відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;
    розвиток кадрового потенціалу;
  • впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

Нагадаємо, в Україні затверджені нові нормативи та регламенти, змінений Порядок організації харчування в закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування в закладах освіти. Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити всім дітям рівний доступ до якісної їжі.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!