Раціон радості: чому варто їсти більше овочів і фруктів
Для гарного настрою та задоволення від життя, можливо, не потрібні складні рецепти — достатньо овочів і фруктів. Про це свідчить дослідження Медичної школи Варвік у Великій Британії, результати якого опубліковано після аналізу даних 80 тисяч мешканців країни.
Сім порцій щастя
Науковці з’ясували, що чим більше фруктів і овочів у раціоні людини, тим вищий рівень її психічного здоров’я та задоволеності життям. Найщасливішими виявилися ті, хто споживав щонайменше сім порцій овочів і фруктів на день. Одна порція, за підрахунками дослідників, дорівнювала приблизно 85 грамам (три унції).
Хоча науковці визнають, що не змогли точно встановити причинно-наслідковий зв’язок, вони не виключають двосторонній вплив: здорове харчування може покращити настрій, а щасливі люди частіше обирають корисні продукти.
Не лише вітаміни, а й звичка
Дієтологи підтримують висновки дослідження. Вони зазначають: налагодження раціону позитивно впливає на психоемоційний стан пацієнтів. Згодом овочі та фрукти не лише покращують самопочуття, а й викликають задоволення самі по собі — перетворюючись із обов’язку на радість.
фото з відкритих джерел