Картопля в раціоні: корисні властивості та безпека для серця
Поширена думка деяких фахівців про те, що картопля небезпечна для здоров’я, не підтвердилася. Вчені встановили, що картопляна дієта, навпаки, може бути корисною.
У картоплі багато корисних поживних речовин, включаючи вітаміни і мінерали, але зазвичай дієтологи радять їсти якомога менше картоплі або зовсім виключати її з раціону. Зазвичай це пов’язують із тим, що картопля нібито збільшує ймовірність кардіометаболічних хвороб, тобто серцево-судинних патологій та діабету.
Але вчені з університету Бостона в ході метааналізу, що охопив понад 350 000 осіб, це спростували. Вони досліджували, як картопля впливає на здоров’я людини, якщо вона є частиною звичайного раціону. Виявилося, що жодного ризику кардіометаболічних хвороб картопля не підвищує. Причому як у смаженому, так і у вареному вигляді. Більше того, у деяких випадках включення картоплі до раціону навіть приносило користь.
З’ясувалося, що чим частіше люди вживали картоплю, тим більше було в їхньому раціоні інших фруктів та овочів, часом на 25% більше. Отже, вони найчастіше відповідали у своєму харчуванні тим рекомендаціям, що дають дієтологи. Це дослідження почалося ще 1971 року, тому воно охопило величезний обсяг інформації та є вичерпним.
фото з відкритих джерел