Кисіль: користь і шкода для організму
Солодкий і в’язкий напій вже кілька століть користується популярністю. Перші рецепти пропонували приготувати напій з пшениці, вівса і жита, а солодкі киселі з фруктами і ягодами з’явилися відносно недавно. Чим корисний кисіль для організму людини?
Кисіль виконує очисну функцію: виводить з організму людини шкідливі токсини і шлаки, насичує його амінокислотами і вітамінами. Кисіль допомагає швидко засвоїтися продуктам харчування, що надходять в організм. Під час сніданку або вечері допоможе позбавитися від відчуття тяжкості в шлунку.
Незважаючи на різноманітність корисних властивостей, кисіль може завдати шкоди. Крохмаль, який входить до його складу, містить велику кількість вуглеводів, а це значить, що людям із зайвою вагою не рекомендується зловживати в’язким напоєм. Його калорійність залежить від того, з яких інгредієнтів він приготований. Нешкідливим напоєм вважається кисіль з чорної смородини – всього лише 54 Ккал/100 р.
Щоб вийшов натуральний і корисний кисіль, краще самостійно приготувати його вдома. Покупний кисіль-порошок не містить корисних речовин, а до його складу часто входять штучні барвники, які можуть стати причиною алергічної реакції.
Головне, не забувати, що кисіль, користь і шкода якого пропорційні, потрібно вживати в розумній кількості, адже будь-який продукт в надлишку може «вийти боком».