Коли тіло просить пити: 9 ознак зневоднення

Тема зневоднення, від якого нашому організму справді кепсько, особливу актуальність має влітку. Як розпізнати сигнали тіла, коли воно благає “Пити!”. Пояснює “Українська правда. Життя”.

Люди часто не усвідомлюють, скільки рідини вони можуть втрачати у спеку або під час занять спортом. Універсальної поради, скільки води потребує щодня ваше тіло, щоби добре почуватися і бути здоровим, немає. Проте воно саме вам підкаже. Про це пише Today.

1. Відчуття спраги, сухості чи в’язкості в роті

“Якщо ви відчуваєте спрагу, ви вже зневоднені”, – говорить доктор Лора Голдберг із Клівлендської клініки спортивної медицини.

Потрібно випити води або напій з електролітами, щойно ви це помітили, але краще не доводити себе до такого стану. Американська академія наук рекомендує жінкам випивати 2,7 літра води на день, а чоловікам – 3,7 літра. Якщо ви перебуваєте на сонці або піддаєте тіло фізичним навантаженням, пийте більше.

2. Відчуття втоми, неуважність, гнів

Дослідження вказують на те, що легкий ступінь зневоднення (приблизно 1,5% нижче від норми) здатний впливати на настрій та когнітивні якості людини, особливо це помітно в дітей та літніх людей.

3. Сухість очей, нечіткий зір

“Коли ви впродовж тривалого часу тренуєтеся, ви пітнієте і втрачаєте рідину з вашого тіла – результатом може стати сухість очей та нечіткий зір”, – говорить Голдберг.   Також лікар попереджає про те, що зневоднення може проявлятися відчуттям сухості та роздратування в місцях, котрі зазвичай є вологими.

4. Головний біль, дезорієнтованість

Результатом дегідратації може стати головний біль та мігрень, розфокусованість зору та навіть марення. “Я бачила марафонців, котрі бігли зиґзаґами, бо були зневоднені. Ти не можеш приймати рішень та почуваєшся так, ніби мариш”, – застерігає Голдберг.

“Також ви можете відчувати слабкість, запаморочення чи нудоту, бо тілу бракує рідини, щоби спрямовувати її в різні частини тіла. Також це може стати причиною теплового удару. Ви можете знепритомніти, якщо не припините тренування і не охолодитесь”, – зазначає Майкл Ф. Берджесон, керівник організації Youth Sports of the Americas. Одначе варто зазначити, що у разі, якщо ви “перепили” рідини, схожі симптоми теж можуть спостерігатися.

5. Спазми в м’язах

“Якщо ви потренувалися, природно, що ваші ноги втомлені, але якщо ви відчуваєте спазми у м’язах, це дещо більше, це серйозна ознака зневоднення”, – говорить Голдберг. Спазми в м’язах, що прогресують та охоплюють значні ділянки, говорять про втрату солей, зокрема натрію, та зневоднення. Тоді як біль від перенапруги під час тренування буде більш локалізованим.

6. Замало поту

Зі слів Голдберг, це – одна з найсерйозніших ознак зневоднення. Це означає, що тілу вже просто страшенно бракує води. Якщо ви перебуваєте на спеці та перестали пітніти, потрібно негайно охолодитися.

7. Темна сеча

“Солом’яний чи світло-жовтий колір сечі означає, що у вас належний рівень гідратації. Якщо ваша сеча тема, або в ній є кров, вам потрібно негайно припинити фізичні навантаження”, – наголошує Голдберг. Водночас прозора сеча може означати, що ви “перепили”.

8. Підвищення температури тіла

Від браку рідини в організмі вас може морозити, може підвищитися температура. Такі відчуття теж є сигналом для негайного припинення тренування.

9. Сухість, зморшкуватість шкіри

Проведіть тест: ущипніть себе за шкіру. Якщо на дотик вона видається тонкою і не зразу розпрямляється, ви зневоднені, пояснює Голдберг.

Фото http://heaclub.ru

Залишити відповідь