Космічні проєкти дніпрян вразили суддів

У Дніпрі відбувся онлайн-фінал всеукраїнського турніру ракетно-космічних інновацій Star Track 5. До конкурсу долучились 37 учасників з усієї України: студенти, інженери, науковці та винахідники-ентузіасти з Дніпра, Києва, Харкова, Львова, Черкас.

Переможці Star Track отримали грошові винагороди, а також можливість втілити свої проєкти на технічній базі Інжинірингової школи Noosphere у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара.

Оцінювали конкурсні роботи експерти з Дніпра та Києва: Євген Коваленко — кандидат наук, директор IT-відділу корпорації Укратомприлад, розробник наносупутників Київського політехнічного інституту ім І. Сікорського; Сергій Кутовий — директор з інновацій ГО «Асоціація Noosphere»; Олег Марченко — заступник декана фізико-технічного факультету ДНУ імені Олеся Гончара; Ігор Гомілко — керівник лабораторії робототехніки та електроніки Noosphere Engineering School, кандидат фізико-математичних наук.

Учасники презентували суддям 13 науково-технічних проєктів (як індивідуально так і у складі команд). Переможцями Star Track 5 стали шість проєктів, а саме:

«Космічна система моніторингу гравітаційного поля землі «Гравісат» від представників Національного авіаційного університету, м. Київ.

«Двоступенева метеорологічна ракета Метео 40 000» та «Система управління геофізичної суборбітальної ракети К300 Гео для мінімізації зон відчуження» — обидві розробки належать студентам фізико-технічного факультету ДНУ імені Олеся Гончара.

«VRocket Constructor», проєкт команди Demi, відомої дніпрянам завдяки розробці віртуальних ігор для парку Гагаріна. VRocket Constructor — це навчальна VR гра, у якій космічні ракети можна зібрати власноруч, звісно ж, віртуально.

Суддів особливо вразив проєкт дніпровського школяра Макара Дробишева «Рідинний ракетний двигун малої тяги LT-3B «Стриж». Суть розробки полягає у створенні дешевого рідинного ракетного двигуна з можливістю застосування його в освітніх цілях. Макар запропонував унікальну гібридну систему охолодження сопла та камери згоряння. Хлопцю 15 років і він вразив суддів рівнем підготовки та обізнаністю у космічних технологіях.

Не менш цікавим та високотехнологічним є проєкт команди з Черкас «PancakeSat». Молоді інженери (авторам розробки також по 15 років) презентували екосистему супутникових апаратів і устаткування. За задумом винахідників, PancakeSat стане новим видом супутника, що є набагато дешевшим і простішим в експлуатації за ринкові зразки. Подальше завдання команди проєкту — розвиток у низькому ціновому сегменті космічної сфери та створення більш простого циклу побудови космічного апарату.

Нагадаємо, перший Star Track відбувся ще 2017 року — тоді 7 команд змагалися за призовий фонд у розмірі 5 тисяч гривень. У 2020 організатори збільшили призовий фонд до 25 000 грн.

Захід щорічно проходить за підтримки ГО «Асоціація Noosphere» та її засновника, доктора економічних наук, міжнародного підприємця і мецената Максима Валерійовича Полякова.

«Такі турніри як Star Track — це найкращий спосіб нагадати про творчу силу науки та об’єднати однодумців. Турнір вже показав себе як дієвий механізм популяризації та поширення знань. З ноосферної точки зору, командна робота під час підготовки проєктів і пряме спілкування експертів зі студентами у фіналі, покликані акумулювати досягнення ентузіастів космічної галузі та заохочувати молодих інженерів до розвитку. Тому Ноосфера вважає за необхідне підтримувати традицію проведення Star Track в Україні.» — говорить Макс Поляков.