Кредитна картка: як не потрапити на завищені відсотки?

У мережі можна зустріти масу відгуків про неблагонадійність банків і навіть відверте обдурювання з їх боку. Мовляв, в рекламних слоганах обіцяють супервигідні умови кредитування – на ділі ж позика обходиться в рази дорожче. Однак варто копнути трохи глибше – і з’ясовується, що проблема, в переважній більшості випадків, криється в неуважності самого позичальника.

Спеціаліст фінустанови в момент оформлення картки все дохідливо пояснює клієнту і відповідає на його питання. Ще більше інформації представлено в договорі. Але багато людей вважають за краще не обтяжувати себе «непотрібним» чтивом. Замість цього вони оформлюють кредитки, так і не вивчаючи досконально всі умови їх використання.

Дрібний шрифт внизу сторінки, поділ маркетингової і наочної інформації на різні блоки за допомогою зірочок і виносок – такі хитрощі є стандартною практикою безлічі банків. Але якщо вибрати гідну фінустанову і уважно вивчити умови договору до заповнення заявки на кредитну картку, то можна легко уникнути всіх «підводних каменів».

Поради експертів

Тема банківських «махінацій» (які часто такими зовсім не являються) завжди на слуху. Тому дискусії з приводу надійності фінустанов і безпеки співробітництва з ними ніколи не вщухають. Вивчивши безліч авторитетних джерел, ми виділили для вас кілька рекомендацій від фахівців, які допоможуть уникнути завищених відсотків по кредитці або інших подібних неприємностей.

1. Уважно читайте договір. У такому документі детально прописуються всі умови використання картки. Рекламний буклет або флаєр висвітлює лише маркетингову інформацію, роблячи акцент на вигодах і перевагах для клієнта. Цього цілком достатньо, щоб зацікавити людину. Але вже точно недостатньо, щоб повністю його інформувати. Вивчіть договір від «А» до «Я». Задайте питання, що цікавлять, фахівцю кредитного відділу банку, уточніть всі деталі – і тільки після цього приймайте рішення про доцільність оформлення кредитки.

2. Слідкуйте за виносками і дрібним шрифтом. Виноски ( «1») або зірочки ( «*») – інструменти скорочення і поділу інформації. На головній сторінці буклету великим шрифтом прописуються вигідні умови для клієнта. І вони часто супроводжується виноскою. Вона веде на внутрішню (або останню) сторінку. Ось там і прописуються всі умови в деталях. Наприклад, може бути написано «Вартість випуску картки – 0 гривень». Однак по виносці знаходимо абзац, в якому зазначено, що «Річне обслуговування картки – 100 гривень». В результаті ви можете розраховувати оформити кредитку і користуватися їй безкоштовно. Але в реальності безоплатним виявляється тільки сам її випуск. А за обслуговування доведеться платити.

3. Порівнюйте різні пропозиції. У кожного банку свої умови кредитування, які можуть істотно різнятися. Звичайно, є середні ринкові показники, на які і орієнтуються всі фінустанови. Але остаточне затвердження умов оформлення та обслуговування пластикових карт залишається за фахівцями конкретного банку. Не поспішайте робити вибір, особливо, якщо є час для роздумів. Відберіть кілька надійних фінінститутів, порівняйте їх карткові програми, уважно вивчіть умови (і згодом дотримуйтесь їх!) – і вже після цього приймайте рішення.

Вам потрібна кредитна картка з пільговим періодом і вигідними умовами обслуговування? Тоді карткові програми Банку Кредит Дніпро – оптимальний варіант!