«Культура приготування борщу» поповнить Нацперелік нематеріальної спадщини України

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини поповнить 5 нових елементів, серед яких — “Культура приготування українського борщу”, передає УНН із посиланням на повідомлення міністерства культури та інформаційної політики.

Як повідомили у відомстві, 6 жовтня 2020 року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

За підсумками засідання Експертна рада рекомендувала МКІП включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 5 елементів, серед яких — “Культура приготування українського борщу”.

Це важливий крок в рамках підготовки номінаційного досьє до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, яку здійснює ГО “Інститут культури України”.

Окрім культури приготування борщу, до Національного переліку увійдуть:

  • Технологія створення клембівської сорочки “з квіткою”;
  • Великоднє гуляння “Водити Володара” в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області;
  • Борщівська народна вишивка;
  • Карпатське ліжникарство.