Культурологічний захід «Великоднє диво» відбувся у Дніпрі (ФОТО)

Культурологічний захід «Великоднє диво» в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара напередодні свят зібрав прихильників творчості, українських традицій та мистецтва.

На свято організатори запросили майстрів петриківки, писанки, витинанки, вишивки. Вони підготували яскраві виставки своїх робіт, а для бажаючих провели майстер-класи. Студенти-учасники заходу розповіли гостям про великодні обряди, подарували веснянки, поезії та запальний танок.

Культурологічний захід

Під час роботи виставки можна було побачити копії давніх писанок нашого регіону, створені членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, доцентом кафедри загального та слов’янського мовознавства ДНУ Юлією Датченко. Вона давно захоплюється писанкарством, і щороку під час майстер-класів має можливість поспілкуватися зі студентами на цю тему. Як відзначила майстриня, захоплені цією справою студенти завжди чекають продовження творчих занять. В експозиції «Великоднього дива» Юлія Датченко представила роботи, відтворені за давніми зразками кінця XIX – початку XX століття, які свого часу зібрав Дмитро Яворницький. Вчений вважав, що писанка потребує збереження, і вже у 20-их роках XX століття започаткована ним колекція налічувала понад 300 екземплярів. «Наша писанка відрізняється від писанки інших регіонів, перш за все, яскравістю, – розповіла Юлія Валентинівна. – У нас дуже багато червоного, вишневого, жовтого, оранжевого кольорів. Символіка – переважно квіти: півонія, гвоздика, а також геометричні малюнки. Чому? Тому що ми степовики. У той час, як, наприклад, на писанках західної України чи Поділля багато дрібних елементів. Також на наших писанках можна часто побачити сонячні знаки і знаки зерна, адже наші пращури дуже шанували хліб. Виконані вони восковою технікою за допомогою давнього інструменту – писачка».

Культурологічний захід

Майстер петриківського розпису Валентина Панко привезла за традицією писанки, а також скриньки для коштовностей, магніти, кухонні дощечки, сільнички, цукерниці, дзиги для дітей, сопілки. «Мені хотілося сьогодні показати петриківку і в іншому матеріалі, а саме розписі на тканині – торбинки і серветки, – відзначила майстриня. – Користуватися такими речами дуже приємно. Бачила вже багатьох людей, які із задоволенням носять торбинки та інші речі, розмальовані петриківкою. Хочеться, щоб петриківський розпис входив у побут кожної людини. Адже вважаю, що він допомагає нам вижити, своєю яскравістю піднімає настрій і загалом сьогодні дуже актуальний».

Культурологічний захід

Наукова бібліотека ДНУ запропонувала книжкову виставку «Свята, обряди і традиції» із широким переліком книг, присвячених петриківці й писанці, святам і традиціям українського народу. Усі ці книги можна замовити в бібліотеці й познайомитися з ними ближче. Співробітниці Наукової бібліотеки також презентували власні витвори. Олена Білик презентувала прикраси. Різноманітні витончені буси, кольє, кафи частково зроблені з природних каменів, дерева і бісеру. Наталя Ботан представила плетіння з газетних трубочок, що останнім часом набуло широкої популярності. Серед них – корзинки-хлібниці, скриньки, корзинки для яєць. Усі ці речі можна використовувати в побуті. Постійна учасниця «Великоднього дива» Яна Стець цього року презентувала нові картини, вишиті хрестиком.

Культурологічний захід

Майстер-клас із витинанки провела майстер традиційного народного мистецтва, член Національної спілки народних майстрів України Наталія Авдєєнко. Традиційну регіональну вишивку презентували учасники університетської студії народної вишивки «Оберіг». Разом з майстринею народної творчості, методистом групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Наталією Щербак студентки-філологині створюють чудові зразки рушників, доріжок, серветок.

Благодійний ярмарок у рамках заходу був спрямований на волонтерську допомогу. До нього долучилися й іноземні студенти: вони отримали чудову нагоду придбати на згадку про навчання в Україні сувеніри, які яскраво й самобутньо презентують нашу країну.

Інформаційно-аналітичне агентство

ДНУ ім. О.Гончара