Лікуємо нежить вдома народними засобами

Багатьом людям здається, що нежить – це проблема не гідна уваги, а деякі взагалі не вважають його захворюванням. Однак це не що інше, як справжнісіньке захворювання, і дуже неприємне. Судіть самі: під час нежиті ми не можемо спокійно спати, займатися звичними справами, спілкуватися; у нас знижується працездатність і апетит; ми стаємо схильні до стресів, а самооцінка знижується.

Лікування нежиті

Для лікування нежиті використовуються краплі, бактеріальні вакцини, противірусні препарати, спреї, аерозолі та інші лікарські засоби. Медицина сьогодні не стоїть на місці, і препарати з’являються все нові й нові, проте нежить можна лікувати і народними засобами: вони перевірені часом, і набагато безпечніше, ніж багато модних аптечні ліки.

Народні засоби від нежиті

Правда, в аптеці можна купити не тільки аерозолі або спреї, а й краплі з натуральними ефірними маслами. Є краплі з маслом евкаліпта, ялиці, м’яти, чайного дерева; можна також робити домашні парові інгаляції з цими маслами. Наприклад, в миску або каструльку з окропом додають 3-5 крапель масла, накриваються товстим махровим рушником і дихають ароматним пором.

Ніс під час нежиті треба прогрівати, щоб зняти закладеність і набряк. У маленькі чисті мішечки з щільної тканини кладуть велику сіль і прожарюють їх на сковороді, потім притискають ці мішечки до пазух і прогрівають їх. Сіль довго тримає тепло, тому така процедура дуже ефективна. Можна також використовувати для прогрівання гаряче яйце, зварене круто.

При нежиті слід перебувати в теплі, або, принаймні, не допускати переохолодження. Корисні гарячі ножні ванни, або загальні ванни з морською сіллю; лягаючи спати, надягніть щільні шкарпетки, насипавши в них суху гірчицю.

Картопляні прогрівання і інгаляції від нежиті

Допомагає впоратися з нежиттю прогрівання грудей гарячим вареною картоплею . Треба вибрати найбільшу картоплину, зварити її в шкірці, потім розрізати уздовж, прикласти до грудей через кілька шарів паперу і укутати теплою ковдрою. У міру остигання картоплі аркуші паперу треба по одному прибирати. Таке прогрівання можна продовжувати близько 20 хвилин або більше.

Про картопляну проти нежитю інгаляцію відомо всім – гарячим картопляним пором треба дихати, поки він не охолоне. Але картопля цілком можна замінити прополісом або ментолом; можна навіть розчинити в киплячій воді трохи бальзаму «Золота зірка». Однак з ментолом, як і з м’ятним маслом, треба бути обережніше, і використовувати їх потроху, так як у деяких людей вони підсилюють роздратування слизових оболонок носа.

Для боротьби з нежиттю організму потрібен міцний імунітет , так що вітамін С просто необхідний. Можна використовувати драже аптечної аскорбінової кислоти, проте ще краще вживати свіжовичавлений сік цитрусових: апельсиновий, грейпфрутовий або розбавлений лимонний. Дуже добре пити вітамінні чаї – з сушеної малиною, смородиною, шипшиною, а також брусничний і журавлинний морс.

Домашні краплі від нежиті: рецепти

Для лікування нежиті можна готувати краплі. У багатьох сім’ях є така лікувальна рослина, як каланхое. Як тільки почнеться нежить, треба змащувати в носі його соком – 2-3 рази на день, або закопувати сік по 3-5 крапель у кожну ніздрю. Сік сирого буряка з медом закапують у ніс до 6-ти разів на день, по 5-6 крапель. Можна закласти в ніс ватяний тампон, змочений в цій суміші.

Настоянка багна на рослинному маслі теж дуже хороша, однак її слід готувати заздалегідь, і завжди мати в будинку в сезон простудних захворювань. Масло зазвичай беруть соняшникова (100 г), і заливають ним подрібнений багно (1 ст.л.), а потім наполягають в темному місці не менше 3-х тижнів, збовтуючи щодня. Після закінчення цього часу масляну настоянку проціджують, віджавши багно, і засіб готове до використання. Настоянку закопують протягом 7 днів (не більше) по 1 краплі в кожну ніздрю 3-4 рази на день.

Є ще один варіант крапель, який може здатися дещо незвичним. Хоча таку квітку, як цикламен, теж зростає у багатьох вдома. Мало хто знає, що нежить можна лікувати його соком. Таке закопування вимагає вправності: сік цикламена повинен потрапити в середню частину носа, а не в носоглотку. Для цього треба зручно сісти або лягти, повернувши голову в сторону закапування, і постаратися, щоб краплі потрапили туди, куди потрібно. Якщо нежить не відпускає, треба кожен день по 2 рази промивати ніс теплою підсоленою водою , додавши до неї настоянку евкаліпта або календули: на 0,5 л води – 1 ч.л. аптечної настоянки.

Можна вдихати дим горілого хліба – він «пробиває» закладений ніс і полегшує дихання. Покладіть на плиту або на суху сковороду невелику скоринку хліба, почекайте, поки вона не задимиться, і вдихайте дим. При розвиненому нежиті дуже корисний гарячий курячий бульйон : що містяться в ньому, розріджують мокротиння і слиз, не даючи їм концентруватися в дихальних шляхах. У розумних кількостях треба вживати гірчицю, хрін, часник – вони діють так само і полегшують дихання.

Що стосується часнику, то є такий рецепт: 5-6 очищених і дрібно стовчених зубчиків часнику розвести в молоці (1 склянка), закип’ятити, остудити, і приймати 3-4 рази на день по 1 ч.л. Замість часнику можна використовувати лук, якщо немає проблем зі шлунком – цибуля подразнює слизові оболонки.

Маловідоме, але дієве народний засіб від нежиті – настоянка полину . Краще запасти трохи полину з літа, тільки збирати її слід не біля міських доріг, як і будь-які трави. Траву полину (15-20 г) заливають горілкою (0,5 л), і настоюють протягом доби. П’ють перед їжею по 25-50 г, залежно від маси тіла, а також перед сном.

Дуже ефективно промивання носа: слабким розчином солі, соди, зеленим чаєм . Щоб спокійно спати вночі, можна покласти на вуха теплий компрес, або навіть надіти м’яку шерстяну шапочку – про такі прості речі теж мало хто знає, але вони дійсно допомагають значно зменшувати симптоми нежиті.

Зрозуміло, при підвищеній температурі теплові процедури треба виключити, але як тільки температура знижується, варто пробувати все прийнятні народні засоби – якщо ми хочемо швидше позбутися нежитю і вільно дихати.

Народних засобів для лікування нежиті безліч, і завжди можна вибрати ті, які будуть для вас ефективні і безпечні. Тим більше, що інгредієнти для приготування цих засобів недорогі, і завжди знаходяться під рукою. Якщо ж ви, перепробувавши всі можливі і відповідні засоби, не змогли позбутися від нежиті за тиждень, а в області чола з’явилося відчуття тяжкості, навіть легке, необхідно терміново йти до лікаря. Як уже сказано, небезпечний не нежить сам по собі, а ті захворювання, яким він може дати початок.

Джерело uwm.com.ua

Залишити відповідь