Мгер Куюмчян: «Наявність питної води, як первинної потреби, у будь-якому населеному пункті є однією з основних умов розвитку на місцевості»

У селі Саксагань, що у П’ятихатському районі, відкрили новий водогін. Заступник голови обласної ради Мгер Куюмчян зазначив – це один з наймасштабніших українсько-швейцарських проектів в рамках «Підтримки децентралізації в Україні» DESPRO та Дніпропетровської обласної ради. За два роки у селі було побудовано більше 15 км. водопровідної мережі, водозабірна свердловина та зведено водонапірну башту Рожковського. Відтак, якісну питну воду отримали майже 700 мешканців села, чотири навчальні заклади, амбулаторія та адміністративна установа.

22197766_1619130481482821_2108242571_o (1)

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

«Цей проект реалізовувався у селі протягом декількох років, але саме наша команда змогла довести його до логічного завершення. В минулому році певні технічні нюанси виникли в процесі реалізації цього проекту, але ми знайшли додаткове фінансування та змогли мобілізувати всіх для того, щоб його закінчити», – зазначив Мгер Куюмчян.

Загальна вартість проекту сягнула 5 млн. грн. Найбільший фінансовий внесок у його реалізацію зробили обласна та сільська ради (1 млн. 650 тис. та 1 млн. 710 тис. грн. відповідно).  Водопровідна мережа, яка до цього функціонувала у Саксагані, давно вийшла з ладу. Побудована вона була ще у 70-х роках, тож жителі села постійно потерпали від перебоїв в її роботі.

«В нас по цій стороні води ніде немає, можливості викопати колодязь також, бо з однієї сторони пісок плавун, а з другої камінь. Тож ми брали бетони, на машину і по селу гасали, аби набрати води, щоб задовольнити елементарні потреби», – розповідає мешканка села Катерина Гусарова.

Ці незручності позаду, адже віднині вода тече з кранів у їх оселях. Саксаганський сільський голова Олег Бабець поділився – на цьому проекті не зупинятимуться, адже в селі мешкає більше 3 тис. людей і охопити питною водою необхідно ще дві вулиці та населений пункт.

«Був зроблений обхід дворів, люди побачили, що проект реалізувався, і хочуть також мати воду, бо в колодязях, там де вони є, вода пропадає і вона не така добра, як у свердловині. Я думаю ми будемо працювати і надалі, щоб реалізувати все це», – Олег Бабець.

В свою чергу Мгер Куюмчян запевнив: обласна рада і надалі залишатиметься майданчиком, який об’єднує владні структури, мешканців та міжнародних партнерів у питанні вирішення нагальних проблем на місцях. Він додав – питною водою в рамках спільного швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Дніпропетровської обласної ради за два роки було вже забезпечено більше 8 тис. мешканців області.

«В Троїцькому куштували воду, в Солонянському районі та інших, але тут вода дійсно смачна, без мінеральних і металевих присмаків, тому я б таку воду пив. Ми сьогодні з керівництвом села, району обговорили декілька спільних ідей, які можливо ми будемо реалізовувати в майбутньому. Я вважаю, що ми і надалі, а для нас це і важливо, і нам це вдається, будемо виступати майданчиком для об’єднання різних груп людей для вирішення їх проблем, звісно з нашою допомогою», – резюмував Мгер Куюмчян.

Голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов запевнив, що обласна влада продовжить і надалі забезпечувати населення доступом до чистої та якісної питної води.

«Україна обрала європейський шлях розвитку, кожна громада має жити у цивілізованих комфортних умовах. Співпраця з іноземними фондами це, по-перше, гарна змога навчити громади працювати та самостійно вирішувати актуальні питання своїх територій, залучати кошти, а по-друге, створювати їм належні та гідні умови життя», – прокоментував Гліб Пригунов.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!