Митці Дніпропетровщини отримали Гран-прі міжнародного фестивалю (фото)

Роботи майстрів з Дніпропетровської області були представлені на міжнародному фестивалі «Зіркове літо-2021». Так, проект “Миколаївська скриня-роду берегиня!” з Новомосковщини отримав Гран-прі. Абсолютно усі представлені в його рамках роботи митців з Губиниської ОТГ (Новомосковський район) здобули перші місця в номінації “декоративно-прикладне мистецтво”, повідомляє 0569.com.ua.

Фестиваль проходив 26-28 червня в місті Обзор у Болгарії. Були на ньому учасники з Естонії, Болгарії, України. Брали участь: танцюристи, вокалісти, майстри декоративно-прикладного мистецтва, художники, музиканти.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

майстри з Новомосковщини

Поїхали в місто Обзор гуртківці з «Джерело» та «Фантазія» Губиниської територіальної громади. Також свої роботи на фестивалі представили вільні художниці з села Миколаївка – Віра Максютенко, Надія Кулик, Ольга Доценко, Любов Чуприна, Анна Біла, Анжеліка Бочкар.

Були на конкурсі і роботи відомих художниць-майстринь з Новомосковська Марини Головко та Анжели Лагоди, а також їх учнів.

майстри з Новомосковщини

Окремо виставлялася графіка художниці Юлії Мамрак (Новомосковськ). Роботи дівчини високо оцінило журі конкурсу: перше місце.

майстри з Новомосковщини

Проект, який представили майстри декоративно-прикладного мистецтва Губиниської ОТГ містив 22 роботи розміром 50х70 см. Були, окрім розмальованих дощечок – скриньки, предмети побуту, вишитий одяг, сувеніри. Усе це з орнаментом унікального “Миколаївського розпису”.

майстри з Новомосковщини

У поїздку в Болгарію гуртківців та майстринь–художниць збирали усією громадою.

майстри з Новомосковщини

Ініціативу взяти участь у фестивалі підтримали у Губиниській селищній раді. Організували поїздку та керували проектом вчитель Миколаївської загальноосвітньої школи, керівник гуртків Миколаївського декоративного розпису «Джерело» та «Фантазія» (які працюють в ЗОШ та ЦПР), автор розробки уроків для дітей з оволодіння названим самобутнім мистецтвом Лідія Клименко, директор Миколаївського будинку культури Інна Прийменко. Курувала проект – наставник гуртка Петриківського розпису ЦПР Новомосковська Марина Головко.

майстри з Новомосковщини

Нагадаємо, Миколаївський розпис – старовинний декоративний, самобутній, автентичний, – виник на території Присамарського краю. Найбільшу кількість зразків цього розпису, на старовинних скринях або інших предметах, в різні часи знаходили саме в селі Миколаївка й, чимало, також в сусідньому Королевому. Вперше й описали цей вид мистецтва саме в Миколаївці. Декоративний розпис, яким прикрашали свій побут люди, що жили в цих краях в давнину, має власні, характерні, притаманні лише йому риси. На тлі яскравої зелені (або ж жовто-гарячих кольорів) квітнуть різнобарвні квіти.

Фото Лідії Клименко
Ольга Кібарова

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!