На Дніпропетровщині фіксують випадки смертельно небезпечної хвороби

На Дніпропетровщині цьогоріч підтвердили 13 випадків сказу тварин. Якщо така вкусить людину, єдиний метод уникнути зараження смертельно небезпечною хворобою – своєчасне щеплення. Вакцини в області достатньо.
«В області останній випадок сказу серед людей був у 2017 році. Але щороку фіксуємо хворобу у безпритульних, домашніх і диких тварин. Цьогоріч підтвердили 13 інцидентів зараження у собак, котів, великої рогатої худоби», – зазначила завідувачка відділення Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова.
Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через слину. У разі укусу необхідно ретельно промити рану під струменем води, бажано з милом. Потім – обробити край 5% розчином йоду. Накласти стерильну пов’язку і терміново звернутися до сімейного лікаря або у травмпункт.
Там призначать курс профілактичних щеплень. Вчасна імунізація запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Антирабічної вакцини в області достатньо, наголосила Галина Шамичкова.
Щоб уникнути масового поширення сказу, необхідно щороку вакцинувати своїх домашніх улюбленців. Та ретельно слідкувати за їхньою поведінкою. Інфіковану тварину вирізняє агресія, посилене слиновиділення, боязнь води, світла. Якщо помітили неадекватний стан – зверніться до ветеринарної служби.