На Дніпропетровщині на двох фабриках оновили освітлення (Фото)

Центральний гірничо-збагачувальний комбінат Групи Метінвест провів масштабне оновлення освітлення, замінивши його на енергоефективне. Встановлені 5 270 нових LED-світильники на фабриці огрудкування та дробильній фабриці економлять комбінату понад 80% електроенергії. На умовах енергосервісу ці проєкти профінансував і виконав постачальник електричної енергії та енергоефективних рішень YASNO.

В рамках проєкту, фахівцями YASNO Efficiency, проведена заміна освітлювальних приладів об’єктів та робочих місць фабрик. Ртутні лампи (ДРЛ) і лампи розжарювання замінені на світлодіодні промислові світильники.

Нові освітлювальні прилади допоможуть додатково заощадити на фабриках 7,4 млн. кВт∙год електроенергії на рік на суму 15 млн грн. Це еквівалентно зниженню викидів СО2 на 6,6 тис. т на рік.

Крім економічного ефекту, встановлення нових світильників дозволила поліпшити умови праці для працівників Центрального ГЗК, за рахунок збільшення освітленості робочих місць у три рази.

«Центральний ГЗК постійно знаходиться у пошуку сучасних енергоефективних рішень, спрямованих на скорочення споживання всіх видів енергоресурсів. Зокрема, спільно з YASNO Efficiency ми реалізували вже шість проектів, які допомагають підприємству поліпшувати умови праці, підвищувати промислову безпеку та реалізовувати програму енергомодернізації, не відволікаючи власні ресурси», – зазначив генеральний директор Центрального ГЗК Дмитро Шевчик.

«Попередньо був проведений аудит, технічні розрахунки необхідного рівня освітленості, для кожного приміщення індивідуально підбирались світильники. Вони повинні відповідати ряду вимог, зокрема забезпечити надійну цілодобову роботу в цехах обох фабрик, а світильники, що працюють в маслоподвалах, бути вибухозахищеними. Гарантія на світильники становить 5 років, але виходячи з практики, вони служать без заміни набагато довше», — розповів директор YASNO Efficiency Сергій Чулков.

YASNO Efficiency реалізував на ЦГЗК шість енергозберігаючих проєктів: три з модернізації освітлення та стільки ж з встановлення частотно-регульованих приводів на насоси. В результаті впровадження цих заходів економія ресурсів на комбінаті склала 24 млн. грн на рік, а скорочення викидів СО2 досягла 10,8 тис. тон на рік.