На Дніпропетровщині розслідують масштабне вербування людей (Фото)

Поліцейські Дніпропетровської та Одеської області затримали членів злочинної групи, які вербували людей у трудове рабство. Встановлено, що з 2018 року для трудової експлуатації вони завербували близько 30 осіб – мешканців міст Нікополь, Покров та Марганець Дніпропетровської області. Повідомляють в ГУ НП України у Дніпропетровській області.

Розслідування масштабного вербування людей до трудового рабства велося працівниками управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Дніпропетровської та Одеської областей під процесуальним керівництвом прокуратури Дніпропетровської області, а також за сприяння Міністерства соціальної політики.

За підозрою в торгівлі людьми поліцейські затримали двох осіб – 42-річного чоловіка та 41-річну жінку, які займалися пошуком людей для подальшої трудової експлуатації. Також вони слідкували за утриманням завербованих осіб та контролювали їх роботу. Зараз поліція завершує документування злочинної діяльності інших членів групи. Вирішується питання про затримання всіх причетних до злочину осіб.

Встановлено, що для вербовки члени групи обирали людей, які перебували у скрутному матеріальному становищі, обіцяли їм високу зарплатню, соціальний пакет та комфортні умови праці в Одеській області. Натомість примушували тяжко працювати на сільськогосподарських угіддях по 12-13 годин. За будь-яку помилку жорстоко карали – били або позбавляли їжі. Потерпілі проживали у бараках на території колишньої жіночої колонії-поселення в Овідіопольському районі за високим парканом. Комплекс будівель перебував під цілодобовою охороною, у тому числі з використанням собак.

10 жовтня двох членів групи затримано в порядку ст. 208 КПКУ. У їх діях вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми). Затриманим загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.