На Дніпропетровщині від спеки страждають діти та літні люди

Сонячний удар виникає через тривалу дію сонячних променів на голову, тепловий – через загальний перегрів організму. У важких випадках такі стани можуть призвести до серйозних наслідків – зупинки серця, коми, паралічу та набряку легень. Як вберегтися, розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Найбільше від спеки страждають діти та літні люди, ті, хто має ожиріння, серцево-судинні захворювання, варикоз та тромбофлебіт, – розповіли в департаменті. – Проте ставитися уважно до свого здоров’я у спеку мають всі. За можливості необхідно уникати перебування під прямим сонячним промінням. Особливо з 12:00 до 16:00».

Фахівці Дніпропетровщини порадили для сонячних спекотних днів обирати правильний одяг. Слід віддати перевагу світлим речам з натуральних тканин. Обов’язково носити головний убір.

Необхідно слідкувати і за харчуванням. Обмежити вживання «важкої» їжі. Краще віддати перевагу нежирному м’ясу, прохолодним супам, овочам та фруктам. Не варто переїдати та вживати алкоголь. Слід підтримувати водний баланс – пити достатньо води або зеленого чаю.

«Симптоми сонячного або теплового удару – слабкість, головний біль, запаморочення, шум у вухах, сонливість, нудота, почервоніння шкіри, прискорені пульс та дихання, підвищена температура тіла, – наголосили в департаменті. – У дітей грудного віку спостерігається блювота, діарея, температура тіла різко підвищується, риси обличчя загострюються, загальний стан швидко погіршується, свідомість затьмарюється, виникають судоми, кома».

За появи таких симптомів слід негайно викликати «швидку». Доки лікарі їдуть, перемістити постраждалого в прохолодне місце, звільнити від одягу, на голову покласти холодний компрес. Якщо людина може пити – дати прохолодної води.