На Дніпропетровщині визначили госпітальні бази для лікування пацієнтів з коронавірусом

На Дніпропетровщині визначили 17 госпітальних баз, де лікуватимуть пацієнтів з ускладненнями від коронавірусу. Повідомляють у ДніпроОДА.

Орієнтувались, перш за все, на оснащення медзакладів. Наявність висококваліфікованого персоналу. Зокрема, анестезіологів, які здатні лікувати складні форми пневмонії. Враховували наявність апаратів ШВЛ та можливість швидкої доставки пацієнта до реанімації. Госпітальні бази обирали згідно з вимогами Міністерства охорони здоров’я та головного санітарного лікаря України.

Госпітальна база повинна мати не менше 3-4 апаратів штучної вентиляції легенів, проведений до реанімаційних боксів кисень та спеціальні ліжка. А ще мінімум по чотири анестезіолога та інфекціоніста.

Критерії чітко прописані у розпорядженні головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка. Департамент охорони здоров’я ОДА керувався цим документом під час визначення госпітальних баз.

Визначені осередки здатні надавати допомогу хворим цілодобово. Окрім Дніпровської міської лікарні №21 та Криворізької інфекційної лікарні, облаштують відділення ще у 15 медзакладах. Зокрема, Синельніківській ЦРЛ, Новомосковській, Павлоградській, Першотравенській, Нікопольській міських лікарнях. Задіяли центральну лікарню Кам’янського.

У Дніпрі визначили шість госпітальних баз. До них додали обласну лікарню ім. Мечникова, де працює близько 70 професійних анестезіологів та реаніматологів. Сюди доправлятимуть найтяжчих пацієнтів.

«Разом з головою ОДА ми вирішили розмістити у лікарні Мечникова резервну базу. Рятуватимемо хворих на коронавірус людей, – розповів головний лікар ОКЛ ім. Мечникова Сергій Риженко. – Маємо реанімаційні відділення з підведеним киснем, 70 навчених спеціалістів. У 2009-2010 роках ми вилікували понад 400 пневмоній. Найнижчий відсоток летальності переконав керівництво області обрати наш медзаклад».

Основною для допомоги дітям визначена шоста дитяча міська лікарня Дніпра. Як резервну розглядають й Дніпропетровську обласну дитячу лікарню.

У регіоні працюють 700 лікарів-анестезіологів. Вони отримають необхідне навчання та чіткі медичні протоколи щодо лікування пацієнтів з COVID-19.