На Дніпропетровщині знаходиться незвичайне джерело (Фото)

Спекотного літнього дня кореспонденту «Вістей» випала нагода помандрувати Солонянським районом, у бік Микільського-на-Дніпрі. Це те місце, де, за однією із версій, загинув князь Святослав. Однак українська степова спека зовсім не надихала на історичні досліди – душа й тіло прагнули відпочинку біля чистого джерела чи криниці.

Таємними ярами

«Поруч є старовинне джерело», – немов почувши мої благаючі думки, каже мандрівниця цими краями пані Ольга, і прохає свого чоловіка повернути у бік ярів, до галявини, зарослої дубами. «Причому вода дуже гарна, чиста й смачна! Та й місце старовинне. Буде вам, як журналісту, цікавим», – додає жінка.

Місце дійсно красиве. Могутні дуби обступають колом галявину, де ми й спинилися. А десь унизу чується таємна розмова джерельця. Мов не дзюрчить воно – наспівує якусь веселу та мелодійну українську пісню. Спускаємося до джерела глибоким мальовничим яром, що знаходиться «під охороною» високих дерев, і раптом бачимо близько десятка людей, які, заклопотані роботою, нас не помічають. Це чоловіки й жінки різного віку. Вони очищують джерело та вирубують занадто зарослі кущі, прокладають до води шлях. Працюють із любов’ю, теплою усмішкою, творчим підходом – обгоро­джують джерело дивакуватим саморобним тиночком та ще й примовляють якісь приказки, жартують, мов ті козаки.

Вода – мов кришталь

«Звідки ж ви такі працьовиті та дружні взялися тут?», – запитуємо, щиро здивовані тим, що люди так далеко зайшли у степ і там, де око людське майже не бачить їхньої праці, роблять гарну справу – очищають старовинні українські джерела.

«Ми самі з Солоного, джерела очищаємо, аби землякам була вода, бо місцеві час­то приходять сюди по неї. Перед цим привели до ладу аналогічне джерело на Дзвонецькому. Ця робота – не важка, до душі, бо навкруги дуже мальовнича природа і поїхати сюди працювати – за щастя. Кілька років тому ми відновили джерело й організували велике свято на його честь: священик освятив воду, потім народний хор заспівав тут українські козацькі пісні», – згадує з теплою посмішкою керівник робіт, в.о. начальника Солонянського міжрайонного управління водного господарства Антон Болдирев.

Виявляється, за добру справу очищення та відновлення старовинних джерел, у рамках заходу екологічного спрямування «До чистих джерел», взялися працівники Солонянського між­районного управління водного господарства. Їхня загальна мета – покращення водних ресурсів у Солонянському та Томаківському районах.

Робота має гарні результати. Принаймні по Микільському джерелу ми на власні очі побачили, як згуртовано, творчо облаштували тут усе наші земляки. Любо було дивитися на те, як воно ще веселіше заспівало, сяючи на сонці кришталево чистою водицею – такою ж чистою та ясною, як очі наших нових знайомих, звичайних жителів Солоного. Вони відроджують джерела, які бачили ще козаків та київських князів! Кажуть, що князь Святослав зі своїми вояками зупинявся біля цього, у ті часи «святого джерела», а місцеві жителі нібито бачать поруч із ним дивні постаті вершників у старовинних шоломах! Може, привиди князівських вояків і нині тут власних коней напувають, готуючись до нової битви за волю народну? Адже де вода чиста – там сила й воля, тож буде і перемога!

Замість післямови

Нещодавно спеціалісти відділу водних ресурсів звернулися до санітарно-епідеміологічної служби з проханням провести бактеріологічний та хімічний аналізи води, взятої з джерела, на встановлення її питних властивостей. Результати санітарно-мікробіологічного дослідження підтверджують відповідність нормам якісної питної води.

Анфіса Букреєва-Стефко,

фото автора