Мешканців Дніпра навчають відпочивати безпечно (Фото)

Аби зменшити кількість нещасних випадків на воді, а також вчасно надати допомогу при тепловому або сонячному ударах, у Дніпрі представники служби порятунку та комунального підприємства  «Госпітальєри» провели інструктаж для відпочивальників. Повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради.

Так, 7 липня на Монастирському пляжі, зокрема, роздавали листівки-пам’ятки, а також демонстрували, як правильно витягувати людину з води, робити постраждалому непрямий масаж серця, штучне дихання і користуватися  дефібрилятором.

«Найчастіше у воді тонуть люди у нетверезому стані та, на жаль, діти. Із початку червня в області потонуло 14 осіб, з них 5 дітей. Переважно нещасні випадки трапляються на неофіційних пляжах – вони не підготовлені для безпечного купання людей. Також там відсутні рятувальники, медики, не перевірене дно, немає буїв тощо», – зазначив начальник водолазно-рятувальної групи Максим Гриценко.

За словами інструкторів, щоб допомогти людині, потрібно в першу чергу не панікувати, діяти чітко, якомога швидше викликати медиків і рятувальників, а під час самостійного надання домедичної допомоги не робити зайвих дій.
«Вміння робити непрямий масаж серця та правильно поводитися з електричним дефібрилятором – основний елемент, який допоможе під час порятунку людини. Цього не потрібно навчатися довгі роки у медичних навчальних закладах, достатньо майстер-класу. Крім випадків з утопленням, небезпечними також є теплові або сонячні удари. Особливо зараз – в аномальну спеку. Щоб допомогти, потрібно відвести людину в тінь, покласти прохолодну пов’язку на голову, дати відпочити і викликати швидку», – розповів інструктор з домедичної допомоги Всеволод Дорофєєв.

Монастирський пляж – популярне місце серед дніпрян. Цього року, за словами його директора, кількість відпочивальників збільшилася втричі. Особливо багато людей на вихідних.

«На пляжі щодня працюють рятувальники. Окрім вартування на вежах, вони патрулюють територію та попереджають відпочивальників через гучномовець про можливу небезпеку. Також завжди на варті медики. Територію прибирають щодня, двічі на тиждень чистимо пісок, обстеження дна відбулося вже тричі», – сказав директор Монастирського пляжу Віталій Макаренко.