Найглибшу блакитну діру планети виявили в Китаї (Фото, відео)

Блакитна діра завглибшки 300,89 метра, знайдена ​​на Парасельских островах у Південно-Китайському морі, відтепер вважається найглибшою в світі.

Про це повідомили фахівці з Національного центру прогнозування стану морського середовища КНР, передає “Укрінформ” з посиланням на Global Times.

Величезна діра під назвою Юнле розташована на території китайського міста Саньша у південній провінції Хайнань.

Фото: Xinhua
Фото: Xinhua

Вчені зазаначають, що ця глибоководна печера має майже вертикальний нахил. На поверхні її діаметр становить 130 метрів, однак із зануренням він звужується до 36 метрів.

Фото: Xinhua
Фото: Xinhua

Цей гігантський природний резервуар не має сполучення з Південно-Китайським морем, що розташоване поруч. Однак у верхній його частині дослідниками було виявлено 20 різних видів морських риб і тварин.

За словами експертів, ця блакитна діра має велике значення для науки, а також являє собою історичну та культурну цінність.

Блакитна діра – це тип рідкісного природно-географічного феномена, який вважається “останньої загадкою, що захищає таємницю всесвіту про землю”. Свою назву феномен отримав через контраст темно-синього кольору води воронки з навколишнім світлим мілководдям.

Раніше найглибшою вважалася блакитна діра Діна на Багамських островах (202 метри).