Насильство в сім’ях дніпрян – тепер кримінал (Відео)

Дніпрянам варто пам’ятати, що з 11 січня за умисне систематичне вчинення домашнього насильства кривдник понесе кримінальну відповідальність. Про зміни в законодавстві 15 січня під час прес-конференції говорили в Головному управлінні НП в Дніпропетровській області.

«Зокрема, умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, карається арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. Таке покарання відтепер передбачено новою статтею, доповненою до Кримінального кодексу України 126-1», – розповів дніпрянам заступник начальника управління превентивної діяльності Сергій Мороз.

Окрім цього Кримінальний кодекс України доповнено розділом «Обмежувальні заходи» та безпосередньо статтею 91-1 «Обмежувальні заходи, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство».

«За цією статтею кривднику можуть заборонити перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства, а також обмежити спілкування з дитиною у разі, якщо домашнє насильство вчинено стосовно дитини або у її присутності. Стаття передбачає й інші заборони», – повідомив поліцейський.

Коли ж кривдник не виконує обмежувальні заходи, то за статтею 390-1 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність. Санкція статті передбачає покарання у вигляді арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до 2 років.

Стосовно четвертої форми домашнього насильства, передбаченої Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» – сексуального, то вона (за наявності підстав) кваліфікується за іншими статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, такі дії кваліфікуються як злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

У минулому році до поліції Дніпропетровщини надійшло 9 648 заяв та повідомлень про вчинення правопорушень, пов’язаних з насильством у сім’ї. 6 895 осіб, яким було винесено офіційне попередження про неприпустимість учинення насильства в сім’ї, на початок року перебувають на обліку територіальних підрозділів поліції області.

Фото pixabay.com