Нацбанк змінив правила купівлі доларів: що потрібно знати

В Україні у вересні діють нові правила купівлі доларів. Банкам дозволили продавати долари онлайн, а суму купівлі валюти для поповнення депозиту збільшили,  повідомляє OBOZREVATEL.

Тільки з 29 серпня Нацбанк дозволив купувати долари онлайн і то з обмеженням: не більше ніж 50 тис. грн в еквіваленті на місяць. Таку можливість запровадили вже й у Монобанку, й у ПриватБанку та інших банках.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

“Такі зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками є зручнішими та безпечнішими. Це зі свого боку дозволить зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом”, – упевнені в Нацбанку.

Нові правила на вартість долара не вплинуть, оскільки у Нацбанку впевнені: можливе зростання попиту на безготівковий долар компенсуватиметься зниженням попиту на готівкову валюту. Тобто українці замість того, щоб йти в обмінник та купувати банкноти, зможуть відкласти свої заощадження на валютному рахунку.

При цьому значно послаблювати обмеження найближчим часом не планують. Тому наразі про пом’якшення обмеження в 50 тис. грн не йдеться. Ймовірно, їх можуть скасувати за умови стабілізації ситуації, відновлення повноцінного експорту, а водночас і валютних надходжень. А без закінчення війни чекати на це не варто.

Нові правила, які вже діють:

  • будь-який українець може купити долари онлайн (на валютну картку, віртуальну валютну картку). Сума – еквівалент 50 тис. грн.;
  • якщо ви хочете купити долари для того, щоб розмістити їх на валютному депозиті, можна купити долари на суму в 200 тис. грн (раніше діяло обмеження в 100 тис. грн).

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!