Науковці пояснили походження алергії
Біологи вперше виявили на молекулярному рівні схожість між білками в їжі і довкіллям, здатними викликати алергічні реакції, і білками багатоклітинних паразитів, повідомляється в журналі PLOS Computational Biology. Передає Кореспондент.
Результати дослідження підтвердили гіпотезу про те, що алергічні реакції – це помилкова відповідь імунної системи на нешкідливі речовини, що перебувають в навколишньому середовищі.
Імунна система людини сформувалася в ході еволюції для боротьби з організмами-паразитами та хворобами, які вони викликають. З розвитком медицини з’явилася можливість позбавлятися паразитів за допомогою медикаментів, однак після їхнього вигнання імунна система людини продовжує реагувати на подразники і сприймає як своїх ворогів алергени в їжі або повітрі.
Дослідження очолив Ніколас Фернхем з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини. Вчені з’ясували, які саме білки в організмі черв’яків-паразитів можуть викликати імунну реакцію, аналогічну до алергічної. У ході експерименту було виявлено білок, повністю ідентичний тому, який кодується виключно генами рослин. Він зустрічається в пилку і є одним з найпоширеніших алергенів.
“Алергія – це ціна, яку людство платить за порятунок від паразитів”, – зазначив доктор Фернхем.