«Неоднозначна» соя: користь і шкода

Соя — один з найбільш неоднозначних продуктів. Цікаво, що користь і шкода тут можуть бути в одній і тій же речовині. Пише ukrhealth.net.

Корисні властивості сої

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

– У сої містяться ізофлавони, які значно знижують ризик захворіти на рак молочної залози, а, як відомо, у жінок це найпоширеніший вид онкології.

– Соєвий сир відрізняється низьким вмістом жирів і вуглеводів, а тому легко засвоюється організмом і є рекомендованим продуктом для людей з проблемами ШКТ. До того ж він може вживатися в їжу в сирому, смаженому, маринованому і копченому вигляді.

– Низькокалорійна соя, яка не містить шкідливого холестерину, є при цьому дуже ситним продуктом, а тому часто включається в різні дієти для схуднення. Додатковий бонус для тих, хто худне — багатий мінерально-вітамінний комплекс, який міститься в сої.

– Людям з другим типом цукрового діабету ендокринологи рекомендують включати в меню соєві продукти, так як це дозволяє скорегувати вуглеводний обмін і нормалізувати жирно-кислотний і білковий склад дієти.

– Якщо ви дотримуєтеся посту, то рекомендуємо звернути увагу на сою — цей продукт рослинного походження здатний на певний час замінити м’ясо і молоко. А оскільки соя — дуже багатоликий продукт, то ваш раціон не буде грішити одноманітністю.

-Соя — відмінний продукт в умовах економічної кризи, коли звичний раціон стає недоступним. Тимчасово замініть м’ясо яловичини або свинини соєвим, а при приготуванні не шкодуйте спецій — не виключено, що ви навіть не помітите підміни.

Потенційна шкода

– Ті ж самі ізофлавони можуть ховати в собі небезпеку для щитовидної залози, оскільки надають гнітючий вплив на ендокринну систему. Особливо небезпечне соєве молоко у великих кількостях для дитячого організму. Помічено, що у дітей, які регулярно його вживають, частіше діагностуються захворювання щитовидної залози, ніж у однолітків, які п’ють інше молоко.

-Інша сумно-відома властивість ізофлавонів в тому, що при регулярному їх надходженні в жіночий організм, значно зростає ризик безпліддя. Це пояснюється тим, що ізофлавони для організму є чимось на зразок контрацептивів. Так що якщо плануєте дитину, від сої краще відмовитися.
– Сідаючи на соєву дієту, не розраховуйте, що вона здатна замінити собою всі інші продукти. Так, позитивний ефект, безумовно, буде, але це в першу чергу пояснюється зниженням споживання шкідливих для здоров’я речовин, які містяться в традиційній їжі, але аж ніяк не оздоровчими властивостями самої сої. Соєва монодієта, за твердженнями дієтологів, не найкращий вибір.
– Вважається доведеним, що соя, уживана щодня і у великих кількостях, передчасно запускає в організмі процес старіння.
– Категорично протипоказана соя людям, у яких є порушення обміну сечової кислоти — це пояснюється тим, що білок бобових підвищує її вміст у крові. Слід виявити обережність і людям з алергією на бобові.
– Саме цей вид бобових часто стає об’єктом експериментів генетиків, а суперечки на тему генно-модифікованих продуктів ведуться не жартівливі. І нехай на сьогоднішній день не є достатніх підстав, щоб огульно звинуватити ці продукти в безумовній шкоді, міркувати про те, що такі можуть бути корисні наївно. Як мінімум в довготривалій перспективі продукти з ГМО можуть призвести до ожиріння або спровокувати алергію.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *