Нові смакові рішення до різдвяного столу
З давніх часів заможні гурмани прагнуть покуштувати все нові і нові екзотичні страви з усього світу. М’ясо середземноморських равликів давно є визнаним делікатесом європейської кухні і не тільки. У місцевих ресторанах Старого світу це не екзотика, а цілком звичайна традиційна страва. Але ось про такі ласощі, як ікра равликів, напевно, чули далеко не всі, а спробувати довелося одиницям.
Ікра равлика – делікатесний вид ікри, що складається зі свіжих оброблених яєць сухопутного середземноморського равлика. В англомовних текстах делікатес фігурує під романтичною назвою «Перлини Афродіти». Це відомий, з часів Древньої Греції, афродизіак! Багато прославлених шеф-кухарів з усього світу використовують білу ікру равликів для створення своїх різноманітних кулінарних шедеврів.
На столі равликова ікра буде доречна як закуска до вин, також додається в супи, подається і іншими способами. Найбільш поширені: грінки або тарталетки з білою ікрою та сметаною. Можна подавати її в салатах, бульйонах, а також як основне блюдо до кріпкого алкоголю. У наш же час ікру равликів можна спробувати тільки в престижних ресторанах Франції, Іспанії, Греції Японії, США та інших країнах світу.
Равлики відкладають ікру один раз на рік. Стандартна кладка становить приблизно 100 ікринок, вагою всього 4 грами, кожна розміром 3-4мм.
Для отримання невеликої баночки екзотичної ікри доводиться докласти багато зусиль. На спеціалізованих равликових фермах равлик відкладає ікру в горщики зі спеціальним ґрунтом, звідки ікра і відбирається для промивання, сортування та соління – це частина технології виробництва ікри.
Складність цього процесу – вкрай низька яйценоскість і висока вартість маточного поголів’я середземноморського равлика Helix aspersa Muller і Helix aspersa Maxima – пояснює надвисоку ціну готового продукту – засоленої білої равликової ікри.
«Ікра середземноморського равлика – сьогодні найдорожча в світі, не враховуючи альбіносні види! Середній чек в Україні : 150 євро за 100 гамів, в Європі – в два рази дороще», – підкреслює ікорний експерт Іван Благодельський.
«Сьогодні потрібні нові смакові рішення і це саме біла ікра середземноморського равлика! Продукт дуже популярний в Японії, США, Еміратах і Старому світі. Біла равликова ікра вже зайшла до преміум ресторанів України та стала трендом високої кухні. А нещодавно з’явилася і в торгівельних мережах Києва!», – розповідає пан Іван.
“В Україні немає культури споживання равликів взагалі, а ікри тем більш. Але, м’ясо равлика, як і безумовно равликова ікра – одні з найбільш дієтичних продуктів харчування! До того ж унікальний і білок равлика – муцин (містить колаген). Його більше саме в білій равликовій ікрі. Абсолютно ясно, що в найближчі рік-два ікра середземноморського равлика стане поширеним, хоча і преміум делікатесом, і в нашій країні», – зазначив Іван Благодельський.
Приємний факт, що світовий делікатес виробляється в Україні, на Дніпропетровщині, інноваційним фермерським господарством «Здравлик». Ікру несуть середземноморські равлики, вирощені на особистих равликових фермах на Петриківщині. Цікаво, що компанія випускає білу ікру для внутрішнього ринку під торгівельною назвою «Перлинки України», а за кордоном біла українська равликова ікра відома як ікра «Алмаз» (Almaz). Це справжній український бренд!
«Сподіваюсь, що традиційна баночка ікри на різдвяних святах в цьому році може бути саме білою, равликовою!», – підкреслює ікорний експерт Іван Благодельський.
Спробуйте і Ви смак дощового літа, осіннього гриба і морської перлини! Равликова ікра «Перлинки України» – це справжні перлини святкового столу!