Новорічне застілля не повинно стати причиною нездужання
Для того, щоб новорічне застілля залишило лише приємні враження, треба обирати здорові та корисні продукти.
Про тонкощі святкового меню розповіла гастроентеролог Наталія Гордієнко, повідомляє Народна Правда із посиланням на Обозреватель.
Шоколад
Якщо з’їсти забагато шоколаду, легко заробити різкий стрибок температури, нудоту і блювання з жовчю. Все через надлишок вуглеводів і перевантаження травної системи.
Мандарини
Мандарини не варто їсти разом із іншими продуктами – м’ясом, сиром, випічкою, цукерками тощо. По-перше, не варто забувати, що вони належать до високоалергенних продуктів. По-друге – в них багато кислоти, яка подразнює стінки шлунка і може спровокувати напад гастриту чи печії. Крім того, поєднання мандаринів і цукерок створює величезне навантаження на підшлункову залозу, що може обернутися нападом панкреатиту.
Газована вода
Будь-які напої “з пухирцями” – кола, шампанське, звичайна газована мінералка також вимагають обережності. Адже через велику кількість вуглекислого газу вони провокують скупчення повітря в шлунку, від чого з’являється відчуття розпирання і різкі болі.
Крім того, суміш спиртного з такими напоями може призвести до сильного сп’яніння – знову ж, через “газики”, які пришвидшують всмоктування алкоголю в кров.
Майонез
Навіть найбільш дорогий і вишуканий, він здатний викликати важкість у шлунку. Водночас усі салати й бутерброди, заправлені цим соусом, за кімнатної температури псуються в рази швидше. За можливості майонез краще замінити оливковою олією або грецьким йогуртом.
Соління
В них зазвичай кладуть багато солі і кислоти (такі вже особливості консервування), тому ці страви здатні спровокувати печію, розлад або напад метеоризму. Крім того, після солінь-маринадів дуже хочеться пити, а надлишок рідини створює надмірне навантаження на нирки і може стати причиною набряклості.