Олександр Мотрюк: «Ми налаштовані на конструктивну співпрацю»

Розпорядженням голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 5 грудня 2017 року затверджено склад громадської ради при Дніпропетровській обласній державній адміністрації. До її складу ввійшли представники 35 інститутів громадянського суспільства. У лютому відбулося засідання громадської ради при облдержадміністрації, на якому обрали керівний склад громадської ради та затвердили її структуру. Очолив громадську раду  Олександр Мотрюк, керівник громадської організації «Військово­патріотичний клуб «Айдар». Олександр Васильович розповів «Віс­тям» про пріоритети роботи новоствореного органу та у чому вбачає консолідацію інститутів громадянського суспільства в Дніпропетровській області

Сильна команда

– Олександре Васильовичу, на Вашу думку, чому громадська рада обрала головою саме Вас?

– Насамперед я дякую колегам за довіру та запевняю, що моя робота буде ефективною й прозорою. Вважаю, що саме завдяки цим двом принципам, яких дотримуюся у своєму житті, й був обраний головою громадської ради. Треба розуміти, що громадська рада створює структуру комунікацій влади й громадськості. Саме на таких обговореннях влада може запропонувати свої ініціативи та проекти рішень, для того щоб дізнатися думку від представників громади. Іншими словами – це представники громадянського суспільства при владі для забезпечення конст­руктивних, альтернативних рішень тих чи інших проблем регіону. Сьогодні в одному прос­торі зібралися керманичі 35 громадських організацій області, які є амбітними лідерами. Вони прагнуть змін на краще та демонструють власне бачення розв’язання проблем. Вважаю нинішній склад громадської ради  сильною командою однодумців! І переконаний, що ми разом братимемо активну участь у розвитку Дніпропетровщини.

– Чи обрані вже заступники та  скільки комітетів містить у собі громадська рада?

– Так, обрано першого заступника, це – член правління громадської організації «Майдан Січеслав-Дніпро» Вероніка Коміссар, та п’ять заступників: керівник громадської організації «МГО Кодацьке військо Запоро­зьке» Віктор Кучин­ський, виконавчий директор громадської організації «Нове бачення» Олена Зима, керівник громадської організації «Інститут суспільних відносин» Михайло Богданов, керівник громадської організації «Рух Вільна доля» Дмитро Смолянський та голова Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів Віктор Таратушка. Крім того, на засіданні громадської ради було затверджено структуру робочих органів, до якої ввійшли 11 комітетів:

 Комітет з питань взаємодії зі ЗМІ, громадськими організаціями та розвитку громадянського суспільства;

 Комітет з питань науки та освіти;

 Комітет з питань  молодіжної політики, гендерної рівності, євро­інтеграції та міжнародних відносин;

 Комітет з питань екології, енергозбереження та використання природних ресурсів;

 Комітет з питань культури, релігії, пат­ріотичного виховання, спорту та розвитку ­козацтва;

 Комітет з питань соціального захисту населення;

 Комітет з питань охорони здоров’я;

 Комітет з питань правової політики,  забезпечення правоохоронної діяльності та взаємодії з органами внутрішніх справ;

 Комітет з питань аграрної політики, землекористування, соціального розвитку села,  розвитку місцевого самоврядування, децентралізації та роз­витку територіальних громад;

 Комітет з питань житлово-комунального, дорожнього господарства, транспорту, інфраструктури та благоустрою;

 Комітет з питань бюджетної політики.

Що турбує громадськість

– Олександре Васильовичу, у чому пріоритет роботи громадської ради?

– Громадська рада, яка створена при Дніпропетровській обласній державній адміністрації, повинна стати каналом порозуміння та зворотного зв’язку між владою та громадянським суспільством. Важливо розуміти, що відсутність діалогу призводить до соціально невиправданих рішень і зростання суспільної напруги. Як голова громадської ради я – за конструктивний діалог між владою та громадськістю.

Сьогодні у складі ради перебувають активні люди, які мають власну позицію й готові відстоювати інтереси широкої громадськості. Отже, основними завданнями громад­ської ради є: сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами; здійснення громадського контролю; сприяння врахуванню органом громадської думки під час формування та реалізації державної політики.

– А які завдання першочергові нині для громадської ради при Дніпропетровській обласній держадміністрації?

– Країна реформується, і це непростий процес, тому ми не стоятимемо осторонь. Це питання реформування освіти, охорони здоров’я, це й екологія, аграрний сектор… Тобто усе те, що турбує громадськість.

Ярослава Хлєбникова