Перший в Україні статут об’єднаної громади зареєстровано на Дніпропетровщині, – Валентин Резніченко

Юстиція зареєструвала перший в Україні статут об’єднаної громади. Свідоцтво № 1 видане Жовтневій сільській об’єднаній територіальній громаді Софіївського району Дніпропетровщини. Вона першою в історії України  задекларувала готовність з новими повноваженнями відповідати за розвиток території в умовах децентралізації. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

«Децентралізація – це реальний шанс для відродження економіки міст та сіл регіону. Вперше за роки незалежності завдяки реформам Президента України Петра Порошенко кожна громада отримає можливість самостійно розпоряджатися заробленими коштами, бути господарями на власній землі. Процес переходу не легкий, майже все доводиться роботи вперше. Але ми звикли бути на передовій і нас не спиняють труднощі», – зазначив Валентин Резніченко.

Найближчим часом ще 15 громад, що вже об’єдналися на Дніпропетровщині, також зареєструють свої статути. Це перший самостійний документ нової громади. Попереду багато роботи. Після реєстрації статуту потрібно прийняти на баланс майно сільських рад, що увійшли в об’єднання, розробити структуру громади, розрахувати бюджет та першими в Україні отримати досвід життя в умовах децентралізації.

Всього в області планують створити 89 об’єднаних територіальних громад. Надходження до їх бюджетів збільшаться у декілька разів. Згідно із законодавством вони отримуватимуть 60% податку на доходи фізичних осіб та 5% акцизного збору, які наразі перераховуються в районні, обласний та державний бюджети.

Залишити відповідь