Після об’єднання бюджети громад Дніпропетровщини зросли

У перевагах децентралізації на власному досвіді переконався Апостолівський район Дніпропетровщини. Він першим в Україні завершив процес децентралізації. Тепер складається з 4 об’єднаних громад.

«Апостолівська, Грушівська, Нивотрудівська та Зеленодольська. Всі міста та села нашого району об’єдналися в 4 громади. Кожна з них та район в цілому вже відчули плюси об’єднання. Бюджет громад району зріс більш ніж вдвічі – з 60 до 130 мільйонів гривень. Замість 6-7 мільйонів гривень, які район витрачав на розвиток до об’єднання, у 2016 році на будівництво та реконструкцію соціально важливих об’єктів витратили понад 30 мільйонів гривень», – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

У 2016 році в Апостолівському районі вперше за останні 15 років з мертвої точки зрушилося питання водопостачання. Команда Валентина Резніченка проклала новий водовід до Апостолового. У 2017 році планується завершити будівництво 2 водоводів від Михайлівки до Катеринівки та до села Михайло-Заводське. Завдяки цьому 10 тисяч мешканців району отримають воду, якої раніше не мали.

Реконструювали в Апостолівському районі школи в селах Нива Трудова та Велика Костромка. Утеплили фасади, встановили енергозберігаючі вікна. Тепер у школах затишно та тепло.

Інноваційне освітлення вулиць з’явилося у 5 населених пунктах району. В Мар’янському, Апостоловому, Михайлівці, Тіку та Великій Костромці встановили ліхтарі, що живляться від сонячних батарей.

Вперше за останні роки в Апостоловому з’явився новий сучасний ринок, а головне у зручному місці. «Ще за радянських часів у місті був збудований ринок, та місце для нього обрали не зручне, тож він попитом не користувався, ні у фермерів, ні в містян. Натомість у місті з’явився стихійний ринок. Грошей на будівництво нового не вистачало роками. Після об’єднання громада вирішила – має кошти та бажання збудувати ринок у зручному місці», – розповідає голова Апостолівської райдержадміністрації Олександр Харченко.

Співпрацюють об’єднані громади Апостолівського району і з міжнародними партнерами. За підтримки ЄС та ПРООН у селах Кам’янка та Михайлівка реконструйовано системи опалення дитячих садків, встановлені сонячні батареї. Альтернативне джерело енергії – тепер й у Володимирівському фельдшерсько-акушерському пункті.

Апостолівська об’єднана громада у 2016 році виграла грант США на реконструкцію центра міста. Наразі готується проектно-кошторисна документація. Роботи з будівництва планують розпочати вже цьогоріч.

Залишити відповідь