По Дніпру можуть гуляти фальшиві гроші

Ми щодня користуємося грошима. Але у Дніпрі та інших містах України фіксують випадки, коли купюри виявляються фальшивими. Які ж гроші частіш за все підробляють та як себе захистити? Про це і не тільки розповів президент асоціації «Дніпровський банківський союз» Володимир Косюга.

В Україні «під владою шахраїв» опиняються 50, 100, 200 та 500 гривневі купюри. Частіш за все фальшивими виявляються 500 гривень, а рідше – 200. Серед світової валюти 80% підробок – це 100-долареві купюри та євро великого номіналу. Тому Володимир Косюга радить бути уважними у місцях великого скупчення туристів: аеропорти, вокзали. Там ви можете стати жертвою шахрайства.

За словами спеціаліста, на сьогоднішній день кількість фальшивих грошей зменшується, адже техніка для їх виявлення стає набагато якіснішою.

Що ж робити, якщо така «особлива» купюра потрапила до вашого гаманця?

По-перше, треба звернутися у поліцію та розповісти усі подробиці потрапляння цієї банкноти у вашу кишеню. Якщо у вас виявилася фальшивка, то ви – не злочинець, але спроби реалізувати таку купюру несуть за собою кримінальну відповідальність.

По-друге, краще перейти на безготівковий розрахунок – так підробки не потраплять до ваших гаманців, та й через банкомат малоймовірно отримати підроблені гроші.

Маргарита Сопильняк