Половецький ідол прибув до музею Дніпра (Фото)

Як ми писали раніше, на Дніпропетровщині знайшли половецького ідола. І ось, 30 березня, пізно ввечері нарешті до Дніпропетровського історичного музею був доставлений кам’яний половецький ідол з села Кохівки Павлоградського району. Про те, що він руйнується серед чагарників на околиці села музейникам повідомив місцевий мешканець.

половецький ідол

Для транспортування ідола в Дніпро необхідно було певну суму коштів, які вдалося зібрати спільними зусиллями всіх небайдужих до історичної спадщини України. Всього було зібрано 2850 грн, з яких 1680 витрачено на паливо, а решту компенсовано водієві маніпулятора за надмірно витрачений час, повідомляють у прес-службі музею ім.Д.Яворницького.

половецький ідол

Сама статуя є класичним зразком половецької кам’яної пластики ХІ-ХІІІ ст. н.е., зображення воїна в сидячому положенні з чашею в руках, на спині зображення зачіски (довге волосся заплетене в коси). Нажаль він без голови, і через те, пролежав більше 10 років в неприйнятному середовищі (сирість, чагарники, що проростали крізь нього) – в дуже поганому стані та потребує невідкладних реставраційних робіт, або, хоча б, консервації в тому стані, в якому є зараз.