Понад третина отруєнь в Україні пов’язана з ресторанами та закладами торгівлі

За 9 місяців поточного року 35% спалахів гострих кишкових захворювань були пов’язані з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, а 14,4% з випадками захворювання у побуті. Про це повідомляє Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

«На першому місці знаходяться спалахи вірусної етіології (рота, норавіруси) – 27%, 27,3% – спалахи викликані сальмонелами, 11% – вірусами гепатиту А, 14% – іншими бактеріальними збудниками, 12% – невстановленої етіології», – зазначили у Держпродспоживслужбі.

У відомстві поінформували, що з січня по вересень 2018 року тимчасово призупинялося функціонування 70 об’єктів, складено 61 протокол про накладання штрафів, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 4 посадових особи, відсторонено від роботи 44 працівники. Керівникам об’єктів надано 208 приписів, пропозиції, розпоряджень щодо усунення виявлених порушень та встановлено контроль за їх виконанням, вилучено з реалізації 466,603 кг небезпечних харчових продуктів.

Залишаються під особливою увагою дошкільні навчальні заклади, загальноосвітні та ті навчальні заклади, що працюють взимку на пічному опаленні.