Посол ЄС в Україні відвідав один з вузів Дніпропетровщини (Фото)

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація Представництва Європейського Союзу в Україні на чолі з Послом ЄС в Україні паном Х’юґом Мінґареллі.

4_DSC08034_a

Голова Представництва ЄС в Україні пан Х’юґ Мінґареллі взяв участь у відкритій дискусії з науковцями, викладачами та студентами нашого університету. У розмові з університетською публікою він зізнався, що захоплений освітнім потенціалом нашого регіону.

«Для мене це велика честь бути сьогодні тут – в найбільшому університеті Дніпровського регіону, де навчається близько 13 000 надзвичайно розумних молодих людей. Загалом, за два дні перебування в Дніпрі я особливо здивований кількістю місцевих освітніх закладів, наукових установ та інноваційних центрів», – поділився своїми враженнями пан Х. Мінґареллі.

1_DSC08105_a

Він підкреслив, що головна місія його візиту: «Насамперед, вираження нашої солідарності з людьми цього регіону, які борються за цілісність і суверенітет держави. Україна для Європейського Союзу – це пріоритетна країна. І зараз, коли вона переживає непрості часи, хочу сказати: у цій війні за незалежність ви не одні, ми стоїмо разом з вами», – наголосив дипломат. Зокрема, Х’юґ Мінґареллі пояснив, що Європейський Союз бажає допомогти здійснити модернізацію в політичній та економічній сферах нашої країни. Найперше, через поширення європейського досвіду становлення демократичного суспільства, боротьби із корупцією, реформуванні правової системи, розвитку прав людини, медіа тощо. «Ми вже зараз відзначаємо ті успішні урядові ініціативи, проведені у вашій країні за останні три роки. Зі свого боку, плануємо і надалі підтримувати програми з реформування державного управління і процесів децентралізації, надавати інвестиції для розвитку українського макроекономічного ринку, енергетичного сектору. В перспективі співпраці – підтримка регіонального бізнесу, допомога внутрішньо переміщеним особам, розширені програми академічних обмінів. Україна для Європи – це стратегічний партнер, тож ми маємо ще багато способів допомогти вашій країні у цей складний час», – повідомив Посол.

3_DSC08045_a

Відповідаючи на питання студентів факультетів суспільних наук і міжнародних відносин, систем і засобів масової комунікації, міжнародної економіки, історичного та хімічного факультетів про освітні програми Європейського Союзу для українців, Хюґ Мінґареллі визнав: існуючих програм міжнародного академічного обміну ЄС для такої кількості освіченої молоді з України недостатньо. «Українські студенти і науковці становлять великий інтерес для Європейського Союзу. Можливо, ми, справді, маємо робити більше у напрямку академічних обмінів для вас: створювати нові можливості й поширювати більше інформації про них. Тому що вже зараз в Україні є надзвичайно велике число фантастичних молодих людей, які володіють цінними якостями, які прагнуть модернізувати рідну країну, втілюючи нові погляди і підходи задля демократичного розвитку своєї Батьківщини. І наші нові освітньо-наукові програми, вважаю, будуть одним із гарних способів допомогти у цьому», – підкреслив пан Мінґареллі.

Серед інших питань, якими цікавилися студенти ДНУ, були особистий дипломатичний досвід гостя у країнах, що переживали збройні конфлікти, його ставлення до Брекзіту, а також різні аспекти євроінтерграції України.

Також разом із керівником Відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні паном Юргісом Вілчінскасом пан Посол провів офіційну зустріч з керівництвом ДНУ. Зокрема, ректор Микола Поляков розповів гостям про досвід багаторічної співпраці Дніпропетровського національного університету з вищими навчальними закладами та науковими установами Європейського Союзу. Ним було наголошено, що активне співробітництво ДНУ з європейськими партнерами здійснюється, насамперед, завдяки участі наших студентів та співробітників в програмах академічної мобільності та науково-інноваційних програмах ЄС (таких, як Eramus Mundus, Eramus+, TEMPUS та інших), дії міжнародних угод про співробітництво та програм надання двох дипломів., а також функціонуванню на базі ДНУ інформаційних центрів та представництв Європейського Союзу.

«Загалом, на цей час між ДНУ та університетами ЄС укладено 51 угоду про міжнародне співробітництво. Наведу лише декілька результативних показників такої співпраці. На сьогодні ДНУ є безумовним регіональним лідером у реалізації проектів транс’європейської програми взаємообмінів між університетами TEMPUS. Починаючи з 1994 року, ДНУ виграв уже 19 таких проектів. Загалом, за ці роки в рамках виконання програм академічної мобільності до університетів Європи були направлені понад 300 студентів та близько 100 співробітників нашого університету. Починаючи із середини 2000-х років, у нас активно виконується програма отримання двох дипломів – на сьогодні діють сім відповідних угод з університетами Німеччини, Франції та Польщі, – відзначив Микола Вікторович. – Крім того, важливу роль в інтеграції до європейського освітнього простору та у поглибленні нашої співпраці з європейськими організаціями відіграють й численні міжнародні центри, які діють на базі ДНУ. Це, до прикладу, Інформаційний центр ЄС (розташований у Науковій бібліотеці ДНУ); Компетентісний центр ОБСЄ (діє на факультетах суспільних наук і міжнародних відносин та міжнародної економіки); Національний контактний пункт програми «HORIZON 2020» за напрямом «Космос»; регіональне представництво Німецької служби академічних обмінів (DAAD), Українсько-німецький центр та Центр португальської мови (на базі факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства)», – наголосив ректор.

Інформаційно-аналітичне агентство

ДНУ ім. О.Гончара

Залишити відповідь