Правильне харчування для профілактики подагри: основні правила
Подагра — це хвороба, яку можна уникнути, якщо правильно харчуватися. Найважливішим засобом профілактики є дієта, яка повинна бути повноцінною за калорійністю, але з обмеженням білка, тваринних жирів та солі. Ось п’ять основних правил харчування, які допоможуть запобігти розвитку подагри.
- Вживайте більше води. Рекомендовано споживати не менше 1,5-2 літрів води на добу. Одна склянка води перед сном також буде корисною для профілактики.
- Виключіть певні продукти. Для профілактики подагри слід виключити з раціону жирне та смажене м’ясо (особливо молодих тварин), жирну рибу, міцні бульйони, субпродукти (печінка, нирки, язик, мізки, легені), сало, консерви, бобові, алкоголь, міцний чай та каву.
- Обмежте споживання деяких продуктів. Обмежено слід вживати гриби, томати, салат, щавель, шпинат, ревінь, цвітну капусту, брюкву, редис, малину, інжир, шоколад, чай, каву, какао.
- Дозволені продукти. У раціон можна включати відварене м’ясо, курку або рибу (100-150 г на добу, не більше 2-3 разів на тиждень), яйця (1-2 шт. 2-3 рази на тиждень), нежирні молочні продукти, фрукти, ягоди та овочі (крім тих, які згадані вище), крупи, лужні мінеральні води та соки.
- Розвантажувальні дні. Рекомендується проводити розвантажувальні дні 1-2 рази на тиждень, споживаючи сир, кефір або фрукти.
Дотримуючись цих правил, ви зможете значно знизити ризик розвитку подагри та підтримувати своє здоров’я.
фото з відкритих джерел