Про людину, яка змінила хід української історії, розповідає виставка в Дніпропетровській ОДА

Історик, політик, науковець… Це не повний перелік регалій Михайла Грушевського. Людини, що змінила хід української історії та голосно заявила про український народ.  Україна та весь світ відзначає 150-річчя від дня його народження. З нагоди свята в Дніпропетровській ОДА відкрилась унікальна виставка про життя та творчість Михайла Грушевського.

«Дніпропетровська ОДА вже традиційно руйнує стереотипи та відкриває виставку в адмінбудівлі. Цього разу вона присвячена 150-річчю від Дня народження Михайла Грушевського. Є такі люди, які змінюють хід історії, змінюють уявлення про сутність сталих речей. Зараз ми говоримо про колосально важливу людину для історії України та її державності. Михайло Грушевський сформував поняття «українська нація і державність», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Володимир Юрченко.

Грушевський

Виставка, що відкрилася в облдержадміністрації, стисло, однак ємко розповідає про усі віхи багатогранного життя Михайла Грушевського. В експозиції представлено більше 30 унікальних фотодокументів з Центрального історичного архіву у місті Києві. Вони розповідають про життя та діяльність видатного діяча.

«Михайло Грушевський – це інтелектуал, який зробив переворот в історичній науці. Так само як Тарас Шевченко змінив хід української літератури, поставивши її на рівні з європейською. Михайло Грушевський поставив українську історію в рівень з німецькою, британською, французькою. Цим він заклав підґрунтя українського націотворення», – наголосив доктор історичних наук, професор кафедри історії Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара Сергій Світленко.

Грушевський

Познайомитися ближче з життям та діяльністю видатної постаті української історії можна в холі на першому поверсі Дніпропетровської облдержадміністрації. Виставка працюватиме щодня з 9.00 до 18.00 протягом тижня.

Грушевський

«Такі заходи потрібно проводити якомога частіше. Ми всі знайомі з ім’ям Михайла Грушевського, однак мало хто розуміє важливість цієї людини. Це історична постать світового масштабу. Він був не просто політичним діячем і науковцем. Він був людиною, яка змінювала хід історичних подій. Побачити його праці, те, що його надихало, дуже корисно. Ми повинні вчитися на життєписах таких постатей і розуміти, що відтворення державності це не легкий шлях», – зазначила відвідувачка виставки Владислава Савіна.

Цього ж дня у Дніпропетровській ОДА за круглим столом зібралися історики, громадські діячі та активісти. Вони обговорили актуальні ідеї Михайла Грушевського та можливість їх втілення у розвиток Дніпропетровщини та країни.

Залишити відповідь