Рецепт Сoca-Сola бачили лише дві людини – як виготовляють популярний напій
Одна з перших новорічних реклам газованого напою Сoca-Сola з’явилася на екранах у грудні 1959 року. У чорно-білому ролику скляні пляшки coca-cola у святкових капелюхах співали “Marry Christmas”, лежачи в кучугурах снігу. Хоча перший відеоролик з’явився у 1939 році. А найперший друкований рекламний постер напою вийшов задовго до цього — наприкінці ХІХ ст.
“Склад сиропу для coca-cola тримаємо в таємниці. Його нам привозять із США. Єдиний рукопис із оригінальним рецептом напою зберігається в сейфі в американському місті Атланта. Його бачили тільки дві людини”, – розповідає екскурсовод Володимир Куликов на заводі Coca-Cola, що в селищі Велика Димерка Київської обл.
При вході в музей – пластикова пляшка coca-cola заввишки понад 2 м. У першій кімнаті – червона американська вантажівка, прикрашена гірляндами. Подібну показують у новорічних рекламах. У фургоні виставлена продукція, яку виготовляють на заводі. Біля машини – рекламні постери coca-cola за останні 100 років. У іншій залі – барна стійка. За нею – стелаж із тарою напою у різні роки виробництва. На стіні – логотип компанії і портрет творця напою Джона Пембертона.
“Він був фармацевтом. Винайшов напій у 1886 році як ліки від головного болю. Для цього змішав близько 50 інгредієнтів, – говорить чоловік. Проводить екскурсію відвідувачам. – Назву напою придумав бухгалтер Пембертона – Френк Робінсон. Мав гарний почерк, написав слова coca-cola фігурними літерами. З того часу надпис-логотип напою не змінювали”.
На одному з найбільших заводів у Європі з виробництва безалкогольного напою, який продають у 200 країнах світу, продукцію виготовляють для українського, частково молдовського і білоруського ринків. Тут працює 1200 людей.
Для виготовлення напою використовують воду, цукор, кавово-карамельний сироп, який виготовляють спеціально для компанії, натуральні ароматизатори, стабілізатор кислотності і вуглекислий газ.
Пластикові пляшки на заводі виготовляють самостійно. Для цього використовують пластмасову крихту – полімери. Їх плавлять у спеціальній машині. З цієї суміші інша машина виливає спеціальні преформи – заготовки під майбутні пляшки. Вони схожі на лабораторні мензурки — продовгуватої форми, прозорі. Преформи вставляють в спеціальну форму з обрисами пляшки. Тоді розігрівають і під тиском роздувають до потрібних розмірів. Температура при роздуві – +130°С. Преформу на 22 г можна роздути тільки на півлітрову пляшку, з преформи на 48 г вийде дволітрова пляшка.