Рятувальники Дніпропетровщини нагадали правила безпеки на льоду

Зима – чудовий час для захоплюючих розваг – риболовлі та катання на ковзанах. Проте на Дніпропетровщині щодня температура повітря змінюється з «плюса» на «мінус», а це означає, що лід на водоймах неміцний. Цьогоріч рятувальники вже фіксують нещасні випадки на водоймах, а все – через незнання елементарних правил безпеки.  Коли можна виходити на лід та як не потрапити в біду на зимовій водоймі, нагадали в управлінні цивільного захисту ОДА.

Не можна виходити на лід вночі, в туман, снігопад або дощ. Заборонено перевіряти його міцність ударом ноги. Якщо після першого сильного удару палицею  з’явилося хоч трохи води – крига тонка, по ній ходити не можна. Безпечний для пішого переходу лід має блакитний або зеленуватий відтінок і товщину не менше 7 см.

Краще за все дотримуватися протоптаних стежок або йти по прокладеній лижні. Але якщо їх немає, потрібно дуже уважно роздивитися і намітити майбутній маршрут.
 
Під час руху слід обходити небезпечні ділянки, покриті товстим шаром снігу. Обережним слід бути в місцях, де швидка течія, виступають на поверхню кущі, впадають у водойму струмки тощо. Групі людей потрібно рухатися один за одним на відстані 5-6 метрів.

Опинившись на тонкому люду, який потріскує, слід обережно повернути назад і ковзаючими кроками повертатися по пройденому  шляху до берега.

На замерзлу водойму необхідно брати з собою міцний шнур довжиною 20-25 метрів з великою глухою петлею на кінці і вантажем. Вантаж допоможе закинути шнур до того, хто провалився у воду. Петля потрібна, щоб потерпілий міг надійніше триматися.

Якщо є рюкзак, необхідно повісити його на одне плече. Це дозволить легко звільнитися від вантажу, якщо лід провалиться.

Влаштовувати на водоймі ковзанку можна тільки після ретельної перевірки міцності льоду. Його товщина має бути не менше 12 см, а при масовому катанні – не менше 25 см.

Залишити відповідь