Села почали оживати вже після перших кроків децентралізації

Павлоградський район – один з перших у Придніпров’ї, та й Україні загалом, де насправді почався процес адміністративно-територіальної реформи, яку іменують нині децентралізацією. Приблизно половина сіл об’єдналися у дві громади – Богданівську і Вербківську. І вже є перші позитивні зміни, хоча минуло зовсім небагато часу – трохи більше, ніж півроку.

Про це журналістам розповів голова райдержадміністрації (РДА) Святослав Максимчук під час прес-конференції, присвяченій першій річниці свого призначення на цю посаду.

децентралізація_Павлоград

Громади справді «молоді»: лише восени, 25 жовтня 2015 року відбулися вибори голів громад. А навесні обирали старост сіл, які входять у ці дві громади (до речі, Вербківська громада – перша в Україні, де проведено вибори старост).

Вони вже працюють, щоправда, поки що не досить чітко окреслено обсяг їх повноважень. Але вже є усвідомлення того, що староста – це помічник голови об’єднаної громади, він має добре знати проблеми свого села і брати активну участь у їх вирішенні, розповів журналістам голова РДА і продовжив:

«Дві громади – Вербківська і Богданівська – в нас дуже потужні. У ці дві громади перепадає 50% площі і 70% бюджету району! Із п’яти шахт, розташованих на Павлоградщині, чотири – на території цих громад. І ці підприємства у великій мірі наповнюють їх бюджети. Тому громади мають великий фінансовий потенціал. І ефективність цих територіальних утворень вже помітна.»

Районна влада має намір об’єднувати й інші села у нові громади. Але як це буде, С. Максимчук поки що не деталізує. Зазначає лише, що цей процес буде суто добровільним, мовляв, люди самі мають усвідомити, що їм потрібно об’єднуватися і з якими саме сусідами це робити.

Але що так буде, голова РДА не має сумнівів: «Скажу вам чесно: села, які раніше мали дотаційний бюджет, після об’єднання дуже задоволені. Ремонтуються дороги, школи, фельдшерсько-акушерські пункти. Ведуться активні роботи по освітленню вулиць. Заплановані роботи по освітленню Вербківської громали виконане на 100%.

Нова Дача, Нова Русь і Богданівка – в них там також ведеться робота. У Богданівці нещодавно закінчили капітальній ремонт дороги на півтора кілометровій ділянці. Це все зроблено за власний кошт. Громада сама вирішує, куди їй витрачати кошти.»

С. Максимчук навів ще один приклад того, як селяни, почали усвідомлювати себе господарями і вчаться розпоряджатися коштами місцевого бюджету. На недавній колегії РДА богданівці звітували про підготовку заходів щодо організованого дитячого відпочинку під час літніх канікул.

Тільки на харчування школярів тут витрачатиметься по 25 гривень на дитину. Закуплене необхідне обладнання, продукти і т.д. Саме так вирішила громада і це її право.

Ігор Захарук, фото автора

Для довідки

До Богданівської сільської територіальної громади увійшли села: Богданівка, Самарське, Тельмана, Мерцалівка Богданівської сільської ради, села Нова Дача, Кохівка Новодачинської сільської ради та села Нова Русь, Зелене, Мар’ївка Новоруської сільської ради Павлоградського району.

До Вербківської громади увійшли села: Вербки, Нові Вербки, Морозівське Вербківської сільської ради, села В’язівок, Веселе В’язівоцької сільської ради, села Кочережки, Жолобок, Підлісне Кочережківської сільської ради та села Поперечне, Степ, Новомиколаївське, Свідівок Поперечненської сільської ради Павлоградського району.

Залишити відповідь