Сезонне харчування: що це і навіщо потрібно

Сезонне харчування означає споживання продуктів відразу після збирання врожаю. Їжа на столі має бути такою, що притаманна для регіону, в якому проживає споживач. Зокрема, для України не властиво збирати взимку огірки, помідори чи полуниці, так само, як і влітку їсти банани з апельсинами.

МАКСИМУМ ВІТАМІНІВ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Фахівці з харчування зазначають, що для людини найкраще, коли, наприклад, на початку літа вона їсть полуницю, наприкінці – кавуни, а взимку обходиться без помідорів та огірків. Суть сезонного харчування в тому, що організм отримує максимально насичені вітамінами продукти, які одразу з грядки потрапляють на стіл. Отже, людина отримує не тільки максимальну порцію мікроелементів, але й може певною мірою відчути смак плоду. Також одним із важливих факторів такого харчування є різноманітність, яка також корисна для здоров’я.

«Для організму зміна сезону, у тому числі і у вигляді їжі на тарілці – це невеликий стрес, який корисний. Він дозований, і людина може з ним упоратися, адже чим більше стресів вона переживає у своєму житті – тим більше вчиться пристосовуватися та еволюціонувати. Постійно перебувати в одних і тих же умовах для нас шкідливо», – запевняє лікар-дієтолог Павло Каданер. Правил щодо підбору сезонного харчування немає.

«Можна самому «підглядати», що росте восени, навесні, в яких регіонах чого більше. В ідеалі потрібно використовувати ті продукти, які виросли максимум за 100 км від місця проживання людини, або там, де жили її предки», – зауважує Павло Каданер. Він також зазначив, що прийом вітамінів у вигляді пігулок не зможе повністю замінити споживання продукту, багатого на ці вітаміни.

НЕ ЗМІШУВАТИ

Ознаками, що продукт не підходить, є сонливість, апатія, тяжкість у шлунку після їжі. «Глобальна помилка харчування влітку – це вживання великої кількості різноманітних продуктів за один раз. Усі хочуть їсти різноманітно і запастися таким чином значною кількістю вітамінів. Але це не так. Завжди перетравлюється лише один якийсь продукт. Наприклад, якщо скомбінувати і за один прийом їжі з’їсти зелень і ягоди, то вітаміни ми отримаємо тільки з одного продукту. Тому потрібно обирати щось одне», – каже Павло Каданер.

Фахівці зазначають, що для отримання максимальної користі від продукту слід вживати його в той час, коли він визріває самостійно. Тобто, незважаючи на те, що наш організм звик улітку споживати помідори, їсти їх треба починати вже у липні, а не на початку червня, і припиняти на початку вересня, а не на початку жовтня.

ТАМАРА БЄЛКІНА

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!