Що буде в Україні з цінами восени – прогноз Мінекономіки

У липні 2023 року вперше за два роки зафіксована дефляція на споживчому ринку – за даними Держстату ціни знизилися на 0,6% за місяць. Водночас восени ситуація зміниться. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Огляд інфляції Мінекономіки.

Як зазначається в огляді, у липні 2023 року сезонне зростання пропозиції було головною причиною дефляції, що фактично є схожим на тенденції мирного часу (у 2022 році дефляції впродовж літнього періоду не спостерігалося).

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

За даним Мінекономіки загалом, динаміка цін упродовж уже відносно тривалого часу війни визначається переважно стриманим попитом (сфокусованим на товарах першої необхідності, в основному продовольчих).

Тому наразі базова інфляція передусім є відображенням підвищеної витратності виробництва у воєнних умовах (найбільш відчутно це позначається на цінах на продукти харчування з високим ступенем промислової обробки). У той час як небазова інфляція традиційно є найбільш волатильною і відображає поточне зниження цін на продукти, які є сировинними або з низьким ступенем обробки, що і сформувало липневу дефляцію, зазначили в Міністерстві.

Прогноз на осінь

“Оцінка перспектив щодо динаміки споживчих цін суттєво не змінилася порівняно з попередньою – відсутність значних шоків попиту та пропозиції створює підстави очікувати збереження наявного тренду на поступове сповільнення річного темпу інфляції”, – йдеться в прогнозі.

Відтак наразі відсутні підстави для істотного прискорення споживчої інфляції найближчим часом. “Хоча варто враховувати послаблення та закінчення з часом впливу літньої сезонності. І, ймовірно, місячні темпи інфляції восени мають бути вищими за літні”, – зазначили в Мінекономіки.

Літня дефляція

Нагадаємо, споживчі ціни в Україні у липні 2023 року, порівняно з липнем минулого року, зросли на 11,3%. У місячному вимірі ціни в липні впали на 0,6%.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!