Що таке розгін, і як він впливає на процесор ПК?

Розгін – це спосіб збільшення потужності центрального або графічного процесорів комп’ютера. Така процедура часто дає помітний ефект у вигляді збільшення продуктивності, однак виконувати її слід з належною обережністю. Безвідповідальне втручання в роботу мікросхем може призвести до небажаних наслідків. Отже, давайте відповімо на питання, як розігнати процесор?

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Що таке розгін процесора на ПК?

Ця маніпуляція називається оверклокінгом. Він може застосовуватися як до CPU, так і до GPU. Простіше кажучи, він полягає у збільшенні тактового множника. У результаті чип працює швидше і виконує обчислення ефективніше, також напруга підвищується.

Ще кілька років тому розгін був долею користувачів настільних комп’ютерів, а для деяких це ризик зі страхом поломки. Нині виробники мікросхем створюють пристрої, що дають змогу прискорити роботу ноутбука. Однак слід враховувати, що не всі мікросхеми підходять для цього. Багато дешевих моделей процесорів мають заблокований тактовий множник.

Вплив розгону на процесор ПК?

Безперечною перевагою операції є збільшення потужності процесора. Чип стає швидшим, і в результаті користувач побачить реальні зміни продуктивності. Найбільшу різницю відчують геймери, які використовують вимогливі ігри, що одразу ж реагують на прискорення параметрів комп’ютера більшою кількістю відображуваних кадрів. Покращені характеристики можуть забезпечити приріст продуктивності до 10-30%. На жаль, у кожної палиці є два кінці, а це значить, що у такого рішення є і недоліки. Після здійснення такої роботи доведеться зіткнутися з цими аспектами:

  • шум
  • висока температура девайса
  • зростання споживання енергії
  • необхідність заміни блоку живлення

Модифікація означає збільшення енергоспоживання і, як наслідок, підвищення температури, що обладнання має.  Якщо в настільних комп’ютерах ці проблеми легко розв’язуються налаштуванням блока живлення і системи охолодження, то при розгоні все не так просто. Не на кожен ноутбук можна поставити потужніший блок живлення, а поліпшити охолодження більшості моделей можна лише за допомогою спеціальної підставки, яка не завжди забезпечує ефективнішу роботу системи. Однак значна частина ноутбуків із розблокованим тактовим множником готова до збільшення потужності компонентів.

Як розігнати процесор на комп’ютері?

Дана модифікація зі зміною в ноутбуках починається з тестування температури та стабільності. Вважається, що теплота процесора в стані спокою в ноутбуці не повинна перевищувати 75 градусів Цельсія. Навантажені чипи мають досягати максимум 90. При перевищенні цієї межі в компонентах Intel спрацьовує так зване дроселювання – принцип різкого зниження частоти.

У ноутбуках з Intel для розгону можна використовувати утиліту Intel Extreme Tuning Utility (Intel XTU). Компанія AMD підготувала для користувачів своїх продуктів додатки AMD OverDrive і AMD Ryzen Master Utility. Значення множника слід змінювати на невеликі величини і після модифікації проводити навантажувальні тести. Якщо виникнуть проблеми у вигляді попереджень на екрані або перегріву, поверніться до колишніх робочих налаштувань.

Існують основні методи розгону. Перший полягає в підвищенні частоти шини системи. У деяких випадках завдяки цьому способу збільшується і частота пам’яті. Цей варіант дуже поширений серед геймерів. Також можна збільшити коефіцієнт помножувача. Але така практика не є популярною, адже її не можна застосувати на процесорах AMD.

Що читач дізнався?

Ось так у загальних рисах змальована тема підготовчого етапу “серця” гаджета. Іноді це найкращий варіант підвищення працездатності техніки. Але іноді може знадобитися заміна. Одне можна сказати з упевненістю: перш ніж починати розгін, необхідно добре протестувати комп’ютер, оцінити його продуктивність і стабільність. Потім слід адаптувати весь процес під своє “залізо” і розпочинати розгін!

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!